Nieuws
woensdag, 24 jan 2024

Weer een rot dossier in het federaal parlement

Binnenkort buigen het beheers- en bestuurscomité van respectievelijk de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat zich over de toestand van de gevels van het ‘Paleis der Natie’. “Dat is alweer een dossier geworden dat compleet uit de hand loopt”, stelt Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch.

De gevels van het ‘Paleis der Natie’ verkeren in een slechte staat en zouden daarom een behandeling moeten krijgen. Dat dossier sleept al enkele jaren aan en het kostenplaatje dreigt intussen andermaal explosieve proporties aan te nemen. Aanvankelijk, in 2021, had men de kostprijs geschat op 683.000 euro. Nu heeft een studiebureau die kostprijs herzien en komt het, al naar gelang de gekozen optie, uit op een bedrag van 2,3 miljoen tot 2,6 miljoen euro. 

“Een parlement is geen circus of evenementenbureau”

“Dat is niet minder dan bijna een verviervoudiging van wat ons oorspronkelijk was voorgespiegeld”, stelt Van dermeersch. “Wij stellen ons daar dan ook grote vragen bij. Bovendien zal er daarna nog eens om de zoveel jaar 10 tot 12 procent van dat bedrag moeten worden uitgegeven om die gevels verder op punt te houden.”

Daarnaast wil men ook de verlichting van de gevels moderniseren via de plaatsing van multicolor LED-verlichting, met mogelijkheid om tot ‘dynamische evenementenanimatie’ over te gaan. “Dat laatste is weer zo’n typisch staaltje van de links-liberale yuppies die het hier voor het zeggen hebben. Een parlement is evenwel geen circus of een evenementenbureau, al kan men daar met zo’n folliekes soms aan gaan twijfelen, maar een bestuursinstelling die een zekere ernst zou moeten uitstralen”, zegt Van dermeersch. “Het zijn dit soort van onnozelheden die de geloofwaardigheid van de politiek ondergraven.”