Nieuws
maandag, 03 jul 2023

Wet Maritieme Beveiliging is stap in goede richting

Foto: iStock. Wet Maritieme Beveiliging is stap in goede richting

Het Vlaams Belang vindt het positief dat vandaag een nieuwe wet Maritieme Beveiliging in werking treedt. De wet moet onze havens beter moet beschermen tegen criminaliteit zoals drugssmokkel, terrorisme en spionage. “Havens als die van Antwerpen zijn een mikpunt van de georganiseerde misdaad en betere bescherming is een noodzaak”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Al valt niet te begrijpen waarom het zolang moest duren.”

Voor drugscriminelen zijn onze havens een topbestemming. In de haven van Antwerpen alleen al werd in 2022 een recordhoeveelheid van 110 ton cocaïne onderschept, naast 2,8 ton hasj en 1,2 ton heroïne. Zomaar eventjes 26 procent van alle cocaïne die in Zuid-Amerika wordt tegengehouden heeft Antwerpen als bestemming. “De douane voert een verbeten en lovenswaardige strijd”, aldus Dillen. “Maar in verhouding tot de volledige drughandel betekent die 110 ton helaas niet veel. Het feit dat de prijs voor de gebruikers stabiel blijft, toont aan dat die massale inbeslagnames de markt niet eens verstoren.”

“Vivaldi is veel te lang naïef geweest”

Naast de drugssmokkel krijgen onze havens ook af te rekenen met terreurdreiging, buitenlandse inmenging, economische spionage en cybercriminaliteit. “De Vivaldi-regering heeft zich hierin helaas veel te naïef getoond”, vervolgt Dillen. “Zo maakten onze douanediensten bijvoorbeeld gebruik van scanners van de Chinese firma Nuctech, die deels in handen is van de Chinese overheid. Omdat beveiligingsexperts vermoeden dat ze data kunnen doorsturen naar China, werden ze in vele Westerse landen geweerd. Niet bij ons.”

De nieuwe wet moet nu de werking van de Cel Maritieme Beveiliging binnen het Directoraat-generaal Scheepvaart versterken. Zo wordt de werking en de samenstelling van twee organen van de Cel - de negen Lokale Comités voor Maritieme Beveiliging en de Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging - aangepast. “Het is, beter laat dan nooit, een stap in de goede richting”, besluit Dillen. “In de voortdurende strijd tegen de internationale misdaad zijn de aanpassingen een noodzaak. We stellen ons wel de vraag hoe eventueel extra personeel zal worden ingevuld en zullen dit van nabij blijven opvolgen.”