Nieuws
donderdag, 25 aug 2022

Weyts doet te weinig tegen broodfok

Het Vlaams Belang vindt dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts te weinig doet om broodfok aan te pakken. “Wij pleiten er al jaren voor om hier volledig komaf mee te maken”, zegt Vlaams Parlementslid Els Sterckx naar aanleiding van een staking in de Poezenboot in Gent. “Al in 2014 lanceerde Weyts hier een plan voor, maar tot op de dag vandaag is dit niet uitgevoerd.”

Elk jaar worden bijna 100.000 nieuwe honden in Vlaanderen geregistreerd. Ruim 20.000 hiervan worden commercieel aangevoerd vanuit het buitenland, voornamelijk vanuit Oost-Europa. Over de omstandigheden waarin deze dieren werden gekweekt, zijn echter heel veel vragen te stellen. Eerder dit jaar werd er in Duitsland nog een transport met meer dan 60 puppy’s bestemd voor Vlaanderen, onderschept.

“Om de broodfok aan te pakken zijn er meer controles en sanctiemogelijkheden nodig”

Het Vlaams Belang pleit al jaren om komaf te maken met de broodfok. “Het is ontstellend dat broodfokkers in Vlaanderen nog al te vaak hun gang kunnen gaan en dieren op onwettelijke manieren kunnen blijven kweken en verkopen”, zegt Sterckx. “Zelfs na eerdere betrappingen en inbeslagnames van dieren kunnen zij blijven opereren door een tekort aan een afdoend sanctie-arsenaal.”

Dierenorganisaties zoals de Poezenboot in Gent trekken aan de alarmbel over broodfok. “Wij vinden eveneens dat er meer controles uitgevoerd moeten worden naar de omstandigheden waarin dieren worden gekweekt en verkocht”, aldus Sterckx. “Online verkoop van dieren mag enkel gebeuren via gereguleerde platformen en mag niet gebeuren via sociale media of tweedehandssites. Bij misbruiken moet de erkenning van verkopers ook sneller ingetrokken worden.”