Nieuws
dinsdag, 19 okt 2021

Wilmès hypocriet over landonteigeningen in Zuid-Afrika

Het Vlaams Belang is verbolgen over de hypocriete reactie van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) op de racistische landonteigeningen in Zuid-Afrika. “Terwijl voornamelijk blanke Boeren er van hun land zullen worden bestolen, gedraagt Wilmès zich als een struisvogel en doet ze alsof er niets aan de hand is”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Ze vindt dat we ons niet mogen mengen in de interne Zuid-Afrikaanse politiek. Zuid-Afrika is duidelijk Polen of Hongarije niet.”
 
In Zuid-Afrika ligt momenteel een wetsontwerp van de regeringspartij ANC voor, dat landonteigeningen van voornamelijk blanke Boeren zonder compensatie mogelijk moet maken. “Wilmès heeft naar eigen zeggen alle vertrouwen in de Zuid-Afrikaanse democratische instellingen. Ze oordeelt eenvoudigweg dat het wetsontwerp, waarvan al geruime tijd sprake is, er niet zal doorkomen”, aldus Samyn, die de minister hierover ondervroeg. “Dit getuigt echter van een grenzeloze naïviteit. Het ANC is het volledig eens met de communistische oppositiepartij EFF (Economic Freedom Fighters) waar het gaat om het bestelen van de boeren, en samen hebben die partijen een vereiste 2/3de-meerderheid.”

“Veelzeggend dat de moraalridders hier te lande geen enkel bezwaar hebben tegen onteigeningen zonder compensatie in Zuid-Afrika”

 “Het is een kwestie van tijd vooraleer men met de diefstal van de grond van de Afrikanerboeren zal aanvangen, en dat terwijl de Boeren zwaar onder anti-blanke plunderingen en geweld gebukt gaan”, vervolgt Samyn. “De racistische retoriek van partijen als het EEF en het beleid van het ANC verklaart de Boeren nu al zo goed als vogelvrij in Zuid-Afrika en daar komt dit wetsontwerp nog eens bovenop.”
 
“Bovendien is men aan een wet aan het werken waarmee men onteigeningen kan uitvoeren waarvoor zelfs een gewone parlementaire meerderheid volstaat”, besluit Samyn. “Het is dan ook bijzonder frappant dat minister Wilmès zich nu plots niet meer wil uitspreken over mensenrechtenschendingen in andere landen. Bij een conservatief beleid in Polen, Hongarije, Rusland of de Verenigde Staten zwaait men met het vingertje. Maar als Zuid-Afrikaanse Boeren het slachtoffer worden, telt de soevereiniteit van een land opeens weer wel. Dat is bijzonder hypocriet.”