Nieuws
woensdag, 06 dec 2023

Winkelkar blijft duurder worden

Hoewel een aantal grondstoffen de afgelopen tijd in prijs zijn gedaald, weerspiegelt zich dat amper in de supermarktprijzen. “De winkelkar blijft erg duur”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het is onaanvaardbaar dat de prijzen in de supermarkten van onze buurlanden een pak goedkoper zijn dan bij ons. Daar is geen enkele goede verklaring voor en dus verwachten we van de federale regering dat ze eindelijk maatregelen neemt.

Voedingsproducten zijn al geruime tijd opmerkelijk duur en ze lijken nauwelijks nog te zakken in prijs. Consumentenorganisatie Testaankoop berekende dat de supermarktrekening in november nog steeds bijna 10 procent hoger lag dan een jaar eerder. Nochtans zijn heel wat grondstoffen, zoals zuivel, granen en oliën, inmiddels wel al goedkoper geworden op de internationale markten. Het is dan ook logisch om te verwachten dat zich dat zou weerspiegelen in de supermarktprijzen. “Helaas moeten we vaststellen dat dit niet of nauwelijks het geval is”, zegt Van Lommel. “Het voordeel komt blijkbaar niet ten goede van de consument, want de prijzen blijven hoog.”

Testaankoop vraagt zich dan ook af waarom die prijsdalingen niet worden doorgerekend. De federatie van de Belgische voedingsindustrie, Fevia, geeft meer duidelijkheid. De prijzen in de supermarkten zijn afhankelijk van de jaarlijkse onderhandelingen tussen supermarkten en voedingsproducenten. Er worden overeenkomsten gesloten die een heel jaar blijven gelden. Wijzigingen in het kostenplaatje kunnen pas in de onderhandelingen van het jaar daarop worden meegenomen. Zowel kostenstijgingen als dalingen worden dus met vertraging aangerekend. Daarnaast zijn ook heel wat grondstoffen juist duurder geworden, zoals suiker, cacao en olijfolie. 

“Ook in 2024 zullen voedingsproducten niet goedkoper worden”

“Ook de gedwongen groene transitie drijft het kostenplaatje verder op, net zoals de toenemende kosten van verpakkingen”, aldus Van Lommel. “Daarom zullen ook in 2024 de voedingsproducten niet goedkoper worden.”

Het Vlaams Belang eist eerlijke prijzen voor de consument en wil dat alle pistes worden onderzocht om dat doel te bereiken. “We zullen de rapporten die de Mededingingsautoriteit en het Prijzenobservatorium binnenkort bekendmaken, kritisch bestuderen”, kondigt Van Lommel aan. “Het is niet aanvaardbaar dat de prijzen in de supermarkten van onze buurlanden een pak goedkoper zijn dan bij ons. Doordat het supermarkten moeilijk wordt gemaakt om te kunnen profiteren van gunstigere inkoopprijzen in het buitenland, zijn consumenten duurder uit, is het aanbod van producten beperkter en valt ook de winstmarge van winkelketens lager uit. We eisen van de federale regering dat ze dringend maatregelen neemt om daar verandering in te brengen.”