Nieuws
woensdag, 07 apr 2021

“Zaak Reynders – Fontinoy moet tot het bot uitgespit”

Het Vlaams Belang is gedegouteerd over de mogelijke inzet NMBS-personeel bij een MR-verkiezingscampagne zoals deze beschreven wordt in een boek van onderzoeksjournalist Philippe Engels. “Bij de federale verkiezingen van 2014 zouden spoorwegbeambten via aftredend voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMBS Jean-Claude Fontinoy betaald zijn om verkiezingsfolders te verspreiden voor de huidige Europese commissaris voor de handhaving van de rechtsstaat Didier Reynders (MR)”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). “Ontoelaatbaar en strafbaar mocht dit kloppen. Dit moet grondig onderzocht worden.”

In het vandaag verschenen boek “Le clan Reynders” van Philippe Engels getuigen medewerkers van de NMBS dat zij op vraag van Fontinoy campagnemateriaal van Reynders moesten verspreiden in op voorhand op kaart uitgestippelde zones. “De journalist levert hiervoor bewijzen aan”, aldus Troosters. “Buiten het getuigenis van het NMBS-personeel put het boek ook uit logboeken en foto’s waaronder de dienstwagen van Fontinoy met een kofferbak vol campagnemateriaal.”

“In Franstalig België is de zaak Reynders – Fontinoy geen unicum. Momenteel wordt voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vervolgd voor gelijkaardige feiten”

Ontslagnemend NMBS-voorzitterJean-Claude Fontinoy komt niet voor het eerst in opspraak”, merkt Troosters op. “Zo werd hij onlangs officieel in verdenking gesteld voor het aanvaarden van smeergeld. Hij speelde ook een dubieuze rol in de Kazachgate-affaire, de Fortisaffaire, en bij verschillende grote immobiliëndossiers bij de Regie der Gebouwen. De bouw van het station van Luik, het stinkende dossier rond de bouw van het station van Bergen, de ambassade in Kinshasa, het onfrisse dossier van het Berlaymontgebouw… Telkens duikt de naam van Fontinoy op.”

Het Vlaams Belang wil dat deze zaak verder uitgespit wordt tot op het bod. “Als de aangehaalde feiten waar zijn, dan druist dat duidelijk in tegen de wet”, besluit Troosters, die over deze zaak minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zal ondervragen. “Werknemers van de spoorwegmaatschappij worden betaald met overheidsgeld, dus met belastinggeld, en mogen daarom niet ingeschakeld worden voor verkiezingscampagnes.” Voor het Vlaams Belang is het dan ook uitgesloten dat een aangebrand figuur als Fontinoy na zijn vertrek bij de NMBS nog zou mogen terugkeren in een publieke functie.