Persberichten
zaterdag, 24 apr 2021

Zeker 9% van politie kreeg al COVID-19: “Maak vaccinatie agenten prioritair”

Zeker 9 procent van de mensen actief bij de geïntegreerde politie is tussen 9 maart 2020 en 13 april 2021 besmet geraakt met het coronavirus. Er werden namelijk 4.715 positieve resultaten bijgehouden door het COVID-19-contactcentrum in die periode, van de 53.055 agenten in totaal. Dat werd duidelijk na een parlementaire vraag door Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) aan binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V). Het Vlaams Belang pleitte daarom donderdag in de Kamer voor een prioritaire vaccinatie voor onze agenten, hetgeen gehoor vond bij Verlinden.

Agenten doen risicovol werk, niet alleen riskeren ze geweld te moeten ondergaan, ze hebben ook een grotere blootstelling aan ziektes en infecties. Tijdens de coronacrisis werd dat risico vergroot, zo blijkt uit de cijfers. Maar liefst 9% van alle agenten van de geïntegreerde politie testte al positief. Het is haast zonder twijfel dat het werkelijke besmettingscijfer hoger ligt.

“Op mijn vraag en mee dankzij de steun van de taskforce GPI COVID-19, zal men aan de vaccinatie van de politie prioriteit geven”, liet Verlinden aan Depoortere weten donderdag. De partij van Depoortere reageert tevreden, maar stelt zich vragen bij de late timing. “Waarom heeft men hier zo lang mee moeten wachten?”, aldus nog Depoortere. “De aard van politiewerk en het bijhorende verhoogde risico op besmetting is toch al langer gekend?”