Nieuws
vrijdag, 23 apr 2021

“Zelfs op kap van behoeftige jonge mensen wordt Vlaanderen benadeeld”

Het Vlaams Belang is verbolgen over de verdeling van de financiële hulp aan behoeftige jongvolwassenen in deze coronacrisis. “In België is het een constante. Zoals in omzeggens elk ander dossier gebeurde de verdeling van financiële middelen ook hier sterk in het nadeel van de Vlaanderen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Deze paars-groene regering behandelt de grootste bevolkingsgroep als tweederangsburgers.”

Het Vlaams Belang stelt vast dat de hoogdagen van de Belgische wafelijzerpolitiek ondertussen misschien voorbij zijn, maar de scheeftrekkingen in het nadeel van de Vlamingen zeker nog niet. “Ten tijde van de beruchte Belgische wafelijzerpolitiek werd iedere politieke beslissing in dit land afgekocht door de andere gemeenschap evenveel geld te geven. Een systeem waarbij de communautaire vrede dus werd afgekocht maar dat de staat heeft opgezadeld met veel nutteloze bouwwerken en vooral een gigantische staatsschuld”, aldus Samyn. “En nog steeds slaagt men er in dit land niet in gelden eerlijk te verdelen en zinvol te besteden.”

“Deze scheeftrekking in steun is onaanvaardbaar: Lalieux doet alsof er in Vlaanderen geen nood is aan ondersteuning van jongeren”

“Dat merken we aan de verdeelsleutel tussen Vlaanderen en Wallonië bij zowat iedere recente verdeling van financiële middelen”, vervolgt Samyn. “In het kader van de armoedebestrijding maakte minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) bij Koninklijk Besluit bijvoorbeeld 24 miljoen euro vrij om jongeren tot 25 jaar die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis te helpen. Wallonië krijgt daarbij 11,9 miljoen euro, Brussel 6,6 miljoen en Vlaanderen amper 5,4 miljoen. Dat Brussel zo goed toebedeeld wordt, is niet uitzonderlijk als men weet dat Lalieux in een vorig leven OCMW-voorzitter was van Brussel.”

"Nochtans is ook in Vlaanderen de nood alarmerend gestegen in 2020 ”, besluit Samyn, die zich afvraagt wanneer de Vlaamse partijen binnen de regering eindelijk eens zullen opkomen voor hun eigen gemeenschap. “Men laat zich binnen de regering afschepen door de Waalse socialisten en zo worden de transfers naar Wallonië met de dag groter. Nog veel erger is dat dit nu al gebeurt op de kap van de behoeftige Vlaamse jongvolwassenen.”