Nieuws
donderdag, 01 feb 2024

Zet subsidiëring Diyanet stop!

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van het onderzoek dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld) naar de Diyanet-moskee in Tessenderlo gestart is. De imam had in zijn preek homoseksuelen maar liefst vijftien keer pervers genoemd. “Het talent van het politieke establishment om te doen alsof ze verontwaardigd zijn wanneer zo’n preken opduiken, blijft verbazen”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “De enige manier om deze islamitische homofobie aan te pakken, is door de erkenning en subsidiëring van Diyanet stop te zetten.”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten kondigde recent aan dat ze een discriminerende preek in een moskee gaat laten onderzoeken. Het gaat om een preek gehouden door de imam van de Diyanet-moskee in Tessenderlo die uiting geeft aan vrij ronduit ontmenselijkend taalgebruik. In de preek van de imam worden homoseksuelen liefst vijftien keer ‘pervers’ genoemd. 

De moskee is een Turkse staatsmoskee waar de boodschap van het Turks regime verspreid wordt en waarvan er in Vlaanderen door de N-VA en de Open Vld al twaalf erkend zijn. De Diyanetmoskeeën zijn de facto niet enkel eigendom van de Turkse staat, maar de imams moeten ook maandelijks verantwoording afleggen bij de Turkse attaché. De voorbije jaren regen zij echter de schandalen aan elkaar. Zo kregen de moskeeën bijvoorbeeld eerder al de opdracht van Erdogan om hier Turkse opposanten te verklikken.

“Rutten zal uiteindelijk niets doen”

“Ik verbaas me niet over deze homofobe preek”, zegt Janssens. “Het enige wat mij blijft verbazen, is talent van het politieke establishment om zich verontwaardigd te doen lijken wanneer dergelijke preken opduiken. Het is gewoon een feit dat de islam het niet erg goed voorheeft met homoseksuelen en dat nagenoeg alle moslimlanden homoseksualiteit strafbaar stellen, waarvan elf zelfs met de doodstraf.”

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van het initiatief van minister Rutten. “Dit is allemaal veel geblaat en weinig wol”, besluit Janssens. “Rutten spreekt nu enkel wat stoere taal, maar zal uiteindelijk niets doen. In totaal is er sinds de financiering al zo’n zes miljoen euro richting de Turkse staatsmoskeeën gegaan en zijn er alweer 21 erkenningsaanvragen van Diyanetmoskeeën ontvankelijk verklaard. De enige manier om deze islamitische homofobie aan te pakken, is door de erkenning en de subsidiëring van Diyanet stop te zetten.”