Persberichten
dinsdag, 02 mei 2023

Blijvende buitenlandse beïnvloeding in Vlaamse Diyanet-moskeeën: “Erkenning onmiddellijk intrekken”

Het Vlaams Belang wil dat de erkenning van alle 12 Diyanet-moskeeën in Vlaanderen onmiddellijk ingetrokken wordt omwille van de aangetoonde problemen met beïnvloeding vanuit Turkije. “Diyanet werkt de integratie van de in Vlaanderen wonende Turken al jarenlang tegen en moet ongewenst verklaard worden”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens, die de slappe houding van minister Somers hekelt. “We rekenen op de N-VA om zich hier in de Vlaamse regering tegen te verzetten en ervoor te zorgen dat er geen enkele eurocent Vlaams belastinggeld meer naar de Turkse propagandahuizen van Erdogan kan gaan.” 

Volgens Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) is er bij twaalf erkende Diyanet-moskeeën in Vlaanderen een probleem met buitenlandse beïnvloeding. Dat heeft hij vandaag gezegd in een besloten commissie in het Vlaams Parlement. Voor drie van de moskeeën start de Somers een schorsingsprocedure op die hen verplicht om zich tegen het einde van het jaar in regel te stellen. De negen andere moskeeën krijgen slechts een waarschuwing, waardoor hun financiering gewoon doorloopt. Diyanet is een Turkse overheidsinstelling die over de hele wereld moskeeën beheert en onder rechtstreeks invloed van de Turkse president Recep Ordogan staat. Het onderzoek van Somers toont aan dat alle Diyanet-moskeeën in Vlaanderen onder buitenlandse invloed staan. De gebouwen zijn eigendom van de koepel Diyanet België en ook de imams zijn Turkse ambtenaren. 

“De problemen met de buitenlandse beïnvloeding van moskeeën zijn al te lang genegeerd en omwille van multiculturele appeasing onder de mat geveegd”, zegt Janssens. “Intussen is er wel voor miljoenen euro’s aan Vlaams belastinggeld naar deze moskeeën gevloeid. Het decreet voor de erkenning van de erediensten zou tabula rasa maken met buitenlandse beïnvloeding, maar dit is allerminst het geval.” 

“Somers neemt invloed Turks Diyanet-islamisme nog altijd niet ernstig”

Het Vlaams Belang vindt dat minister Somers met de lichte sancties aan window dressing doet en het fundamentele probleem van de invloed van het Turkse Diyanet-islamisme nog altijd niet ernstig neemt. “Stoere woorden, zwakke daden en ondertussen is niet de Vlaamse minister-president de baas in moskeeën in Vlaanderen, maar wel de Turkse dictator Erdogan”, aldus Janssens. “Diyanet werkt de integratie van de in Vlaanderen wonende Turken al jarenlang tegen. Hun moskeeën zijn geen gewone gebedshuizen, maar propagandacentra van het Turkse regime die Vlaamse Turken aan het regime moeten binden.”

Volgens de Vlaams-nationalistische partij moet Diyanet hier ongewenst worden verklaard. “Daarvoor moeten de erkenningen van alle 12 Diyanet-moskeeën onmiddellijk ingetrokken worden”, besluit Janssens. We rekenen op de N-VA om zich in de Vlaamse regering tegen de slappe houding van Somers te verzetten en ervoor te zorgen dat er geen enkele eurocent Vlaams belastinggeld meer naar de Turkse propagandahuizen van Erdogan kan gaan.”