Persberichten
donderdag, 11 jun 2020

Zoom-censuur bij herdenking Tienanmen–opstand: Vlaams Belang zegt uit protest haar accounts op

De Vlaams Belang-Kamerfractie heeft beslist al haar accounts bij het videochatplatform Zoom Video op te zeggen. Dit uit protest nadat het bedrijf de accounts van talloze activisten heeft geschorst na een herdenking van de bloederige onderdrukking van het Tienanmenprotest in China. “Bedrijven die meewerken aan politieke onderdrukking zullen geen geld van ons krijgen.”

Zhou Fengsuo, oprichter van de organisatie Humanitarian China, herdacht op 4 juni met ongeveer 250 mede-activisten en nabestaanden de studentenopstand op het Pekingese Tiananmenplein tegen het communistische regime in China in 1989.  De protesten werden bijzonder brutaal en met dodelijk geweld door het Chinese communistische leger neergeslagen. Eerder deze week liet Zoom Fengsuo weten dat zijn account werd afgesloten. Bij andere actievoerders gebeurde hetzelfde.

Pas: Zoom was belangrijk voor onze thuiswerkers, maar dit kunnen we niet tolereren”

Ondanks het feit dat Zoom tijdens deze coronacrisis een essentieel werkmiddel bleek te zijn voor onze fractie, hebben we besloten om uit protest al onze Zoom-accounts af te sluiten, vertelt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. De politieke houding van Zoom is een belediging voor de honderden doden op het Tienanmenplein, en bij uitbreiding voor de vele miljoenen slachtoffers van de Chinese communistische dictatuur. Dat Zoom buigt voor de dictaten van China en zo de vrije meningsuiting aan banden legt, is voor het Vlaams Belang meer dan één brug te ver.”
 
Daarom heeft de Vlaams Belang-fractie al haar accounts bij Zoom opgezegd en zal ze op zoek gaan naar een ander videochatplatform.