Nieuws
dinsdag, 04 jul 2023

Zoveelste geval van agressie tegen buschauffeurs, Vlaamse regering beweegt niet

Gisteren brak alweer een staking uit bij De Lijn omwille van het zoveelste geval van agressie tegenover buschauffeurs. Dit keer kreeg een buschauffeur in Boom een vuistslag. “Het geweld tegen buschauffeurs houdt niet op”, zegt Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang Wim Verheyden. “Maar de Vlaamse regering doet op geen enkele manier uitschijnen dat de veiligheid van onze buschauffeurs een prioriteit is.”

Het voorval dateert van vrijdagnamiddag, maar de buschauffeurs besloten gisteren pas het werk neer te leggen, na een informatievergadering met vakbondsafgevaardigden en de lokale directie. 

Het gewelddadig incident van vorige week is het zoveelste op korte tijd. Op 7 juni brak er een spontane staking uit bij chauffeurs van De Lijn in de Voorkempen en de Kempen omwille van een geval van een agressie tegen een chauffeur. Nog geen week later, op 12 juni, werd een buschauffeur overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging in Leuven. Op 23 juni was het weer van dat. “Er is geen ophouden aan”, zegt Verheyden. “Nooit mogen we aanvaarden dat dit als fait divers wordt beschouwd.”

“Het is toch ronduit onvoorstelbaar dat na maanden van geweld we niet verder komen dan aankondigingspolitiek”

Het Vlaams Belang heeft dan ook alle begrip voor de acties van de buschauffeurs. De partij klaagt al langer het gebrek aan actie van de Vlaamse regering aan. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigde naar aanleiding van de golf van geweld aan dat er meer afgesloten cabines komen voor de chauffeurs. Ze wil ook meer controleurs inzetten, maar de aanwervingen daarvoor moeten nog starten. “Een druppel op een hete plaat”, volgens Verheyden. “Het is toch ronduit onvoorstelbaar dat na maanden van geweld we niet verder komen dan aankondigingspolitiek over wat extra controleurs en afgesloten cabines.”

Volgens Verheyden is er veel meer nodig dan dat. “Ik zit nu vier jaar in het parlement, en in die vier jaar heb ik alleen een toename gezien in het geweld tegenover het personeel van De Lijn”, aldus het Vlaams Parlementslid. “Zet de federale collega’s van Justitie aan het werk, zodat zij dat lik-op-stukbeleid uitvoeren. Zorg voor ondersteuning met bodycams. Richt een bus-, tram- en metrobrigade op. En zorg er in hemelsnaam voor dat het personeel van De Lijn en haar onderaannemers niet langer dienen rond te lopen als loslopend wild. Het zijn mensen die op een correcte manier hun job uitoefenen, geen boksballen”.