Nieuws
dinsdag, 23 aug 2022

Zowel leger als Federale Politie nodig in Antwerpse drugsoorlog

In Antwerpen zijn tijdens een politiecontrole vanochtend vier Nederlanders gearresteerd. De politie betrapte hen met brandbommen en een vuurwapen in hun auto. “Mijn respect voor het alerte en kordate optreden van de Antwerpse agenten, die aangetoond hebben dat het tijdelijk opvoeren van controles wel degelijk een verschil uitmaakt”, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere. “Ik herhaal dan ook onze eis aan minister Verlinden om zowel het leger als de federale politie in te schakelen in de gekende ‘probleemwijken’.”

Volgens het Antwerpse parket kwam de politie de verdachten op het spoor omdat hun wagen de aandacht trok op camerabeelden. Het verdachte voertuig met vier inzittenden bevond zich in de buurt van ‘Poke Bowl Place’, een restaurant dat al eerder het doelwit was van een aanslag.Dat spoorde de politie aan tot het uitvoeren van een controle. In de wagen trof de politie diverse brandbommen en een vuurwapen aan. Het Antwerps parket vorderde een onderzoeksrechter die, na verhoor van de verdachten, zal beslissen of de vier Nederlanders aangehouden blijven.

Het Vlaams Belang dringt alvast aan op een kordate aanpak door justitie. “Dit is een schoolvoorbeeld waarbij de verdachten onder aanhoudingsmandaat zouden geplaatst moeten worden”, zegt Kamerlid en justitiespecialiste Marijke Dillen. “Er zijn ernstige aanwijzingen van schuld aangezien ze op heterdaad betrapt zijn. Het gaat om een zwaarwichtig misdrijf waar een gevangenisstraf van meer dan 1 jaar op staat, en het is evident dat de aanhouding noodzakelijk is voor de openbare veiligheid. Justitie moet hier een voorbeeld stellen!”, aldus Dillen.

“Antwerpen terug van ons”

Vorige week al deed Ortwin Depoortere de oproep om de commissie Binnenlandse Zaken in spoedzitting bij elkaar te roepen. “Niemand staat te springen om militairen op straat in te zetten, Maar op crisismomenten als deze is het alle hens aan dek”, zegt Depoortere. “Onze boodschap blijft vanzelfsprekend dat er meer capaciteit moet komen bij de Federale Gerechtelijke Politie. De realiteit is echter dat het nog jaren zal duren vooraleer we zover zijn. Daarop kunnen we dus niet wachten”, verduidelijkt Depoortere.

Het nijpende personeelstekort bij de politiediensten is intussen genoegzaam gekend. “Toch blijft minister Verlinden steeds hetzelfde riedeltje aflezen. In afwachting van extra blauw op straat zijn we dus genoodzaakt een beroep te doen op het leger, maar uiteraard kan dat geen structurele oplossing zijn”, zo verklaart Depoortere de eis van zijn partij om tijdelijk het leger in te zetten.

“De haven is een gigantisch terrein”, besluit Depoortere. “Laat de toegangswegen in en rond de haven desnoods enkele maanden ‘innemen’ door het leger, en organiseer er samen met de politie controleposten. Hetzelfde met de intussen gekende wijken waar drugsdealers wonen. De Wever én Verlinden moeten nu maar eens hun verantwoordelijkheid opnemen.”