Nieuws
maandag, 29 apr 2024

Zware straffen op hun plaats na aanranding minderjarige in Hasselt

Foto: iStock. Zware straffen op hun plaats na aanranding minderjarige in Hasselt

Het Vlaams Belang eist een harde aanpak van de vier ‘jongeren’ die gisteren een 15-jarig meisje hebben aangerand aan het station van Hasselt. “Bij dergelijke zwaarwichtige feiten zijn enkel ernstige bestraffingen op hun plaats, niet het schrijven van opstelletjes”, zegt Kamerlid Frank Troosters die zelf afkomstig is uit Hasselt. “Alleen zo kan recht en orde hersteld worden.”

De vier ‘jongeren’, van respectievelijk 14, 19, 21 en 28 jaar werden zondagnamiddag opgepakt wegens aantasting van de seksuele integriteit van hun 15-jarige slachtoffer. “In een normaal functionerend land worden daders van misdrijven als groepsverkrachting bestraft, maar in dit land is dat helaas verre van zeker”, aldus Troosters. “Op dit vlak heeft België immers een bedroevende reputatie.” Het Kamerlid verwijst onder meer naar de zes mannen die deel hadden genomen aan een groepsverkrachting van een minderjarig meisje en daarvoor van de Brusselse rechtbank als straf een opstelletje moesten schrijven, en naar een gewelddadige jongerenbende, die zich inliet met diefstal, drughandel, bezit van illegale wapens en afpersing, maar van de Mechelse rechtbank ook niet de cel in hoefde.

“Gebrek aan bestraffing leidt tot recidivisme”

“Door het ontbreken van een ernstige aanpak krijgen de slachtoffers de boodschap dat hun rechten van geen tel zijn. En de criminelen, die weten op hun beurt dat zware misdrijven amper bestraft worden, en wanen zich heer en meester”, gaat Troosters verder. “De zachte aanpak leidt ontegensprekelijk alleen maar tot meer recidivisme, nog meer zware geweldfeiten, en nog meer aanrandingen zoals gisteren in Hasselt.”

Het Vlaams Belang eist daarentegen een keiharde aanpak van de criminelen die gisteren het minderjarige meisje hebben aangerand. “Om te voorkomen dat deze verschrikkelijke gebeurtenissen zich herhalen, hebben we dringend nood aan zerotolerantie, aan snelrecht, en aan strenge bestraffingen”, besluit Troosters. “Alleen met het Vlaams Belang kunnen we recht en orde herstellen. Dat zijn we aan de maatschappij verplicht, en dat zijn we verplicht aan het meisje dat nu opgevangen wordt door het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Genk.”