Nieuws
vrijdag, 24 sep 2021

Zwarte lijst sociale huurders: “Ook heropvoeding is nodig”

Het Vlaams Belang dringt al jaren aan om maatregelen om vandalisme en overlast in sociale woonwijken forser aan te pakken. Vanaf 1 januari 2023 zullen sociale huurders die het te bont maken en overlast veroorzaken of hun woning beschadigen eindelijk op een zwarte lijst belanden. Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer steunt elk initiatief dat de leefbaarheid en veiligheid van onze sociale woonwijken kan verbeteren, maar gaan de ondernomen stappen nog niet ver genoeg.

Sociale huurders die door de vrederechter veroordeeld worden tot uithuiszetting omwille van overlast, verwaarlozing of beschadiging van hun woning, zullen voor een periode van drie jaar op een zwarte lijst terecht komen en zich niet opnieuw kunnen inschrijven voor een sociale woning.

“Het is niet meer dan normaal dat een sociale huurder zorg draagt voor zijn huurwoning en omgeving”, aldus D’haeseleer. “Dit mag verwacht worden als je geniet van de solidariteit van de Vlaamse belastingbetaler. Na jarenlang aandringen op een strengere aanpak van overlast en vandalisme bij sociale huurders door het Vlaams Belang, begint er eindelijk iets te bewegen”

“Als die problematische sociale huurders na die drie jaar terug komen en zelfde feiten plegen, mogen ze nooit nog sociale woning krijgen”

“Toch heb ik enkele bedenkingen bij deze maatregel”, voegt het parlementslid toe. “Gaan deze huurders opgevolgd en begeleid worden zodat de hete aardappel niet gewoon doorgeschoven wordt naar de private huursector? En wat gebeurt er na die drie jaar op de zwarte lijst?”

“Nu dreigen deze probleemhuurders in de private huurmarkt terecht te komen, waarbij deze verhuurders evenzeer kunnen gedupeerd worden - want zij hebben geen toegang tot de zwarte lijst”, stelt D’haeseleer. Een intensieve begeleiding van overtreders met het oog op heropvoeding, is dus wenselijk. Bovendien mag de nieuwe maatregel gerust nog worden aangescherpt. “Als die probleemhuurders na die drie jaar terug op de sociale huurmarkt komen en dezelfde feiten plegen, mag hen nooit nog een sociale huurwoning toegewezen worden.”