Nieuws
woensdag, 23 jun 2021

Toename timers na afschaffing terugdraaiende teller: “Informatie over risico’s nodig”

Zonnepaneeleigenaars die niet langer van een terugdraaiende teller gebruik kunnen maken, worden geadviseerd te investeren in timers om hun apparaten (wasmachines, droogmachines…) te kunnen laten functioneren tijdens hun afwezigheid wanneer de zon schijnt. Het massale gebruik van elektrische apparaten met timers is echter niet zonder gevaar, zo waarschuwden specialisten. Vlaams Volksvertegenwoordigster Carmen Ryheul (Vlaams Belang) kaartte deze bezorgdheid in het Vlaams Parlement aan bij Energieminister Zuhal Demir (N-VA). “Het aantal elektrische defecten zal allicht niet of nauwelijks toenemen door het gebruik van timers, maar de schade dreigt wel groter te zijn wegens de afwezigheid van personen die snel kunnen ingrijpen”, zei Ryheul aan Demir. Ze vroeg de minister om een campagne om de risico’s en de mogelijke preventieve maatregelen in de verf te zetten. 

Nu het systeem van de terugdraaiende teller definitief van tafel werd geveegd door het Grondwettelijk Hof, raden energiespecialisten aan om te werken met een timer. Zulke timers zorgen ervoor dat elektrische toestellen voornamelijk overdag werken, als de zonnepanelen elektriciteit opwekken. Volgens brandpreventieadviseur Tim Renders is dat echter geen goed advies omdat volgens hem elektrische toestellen steeds onder toezicht moeten worden ingeschakeld. Een elektrisch defect ligt immers in dit land aan de basis van één op de drie branden.

“Een campagne kan zonnepaneeleigenaars die timers gebruiken wijzen op de risico's en het belang van preventieve maatregelen tegen brandrisico's”

Volgens het Vlaams Belang moet er dan ook ingezet worden op brandpreventie en -veiligheid. “Het stijgend aantal woningbranden toont aan dat dit geen ver-van-mijn-bedshow is”, zegt Ryheul. Brandpreventieadviseur Renders stelt bovendien dat in dit land iemand om de zeven dagen sterft als gevolg van een woningbrand. “Daarom moeten mensen nu ze massaal gebruik zullen maken van timers, gesensibiliseerd worden voor de gevaarlijke situaties bij het gebruik van elektrische apparaten zonder controle.”

“Bovendien is het aantal energieverslindende elektrische toestellen – zoals de elektrische fiets en straks ook de elektrische auto - dat in huis wordt opgeladen, sterk toegenomen”, gaat Ryheul verder. “Vaak worden die toestellen ook te lang opgeladen en niet uitgeschakeld wanneer men het huis verlaat. Het is niet de bedoeling om zonnepaneeleigenaars paniek aan te jagen, maar het is wel iets wat bespreekbaar moet worden gemaakt.”

Het parlementslid suggereerde om een overheidscampagne te lanceren die gebruikers moet wijzen op de risico's en het belang van preventieve maatregelen tegen brandrisico's. De minister vond het inderdaad nuttig daar werk van te maken. “Het gebruik van timers op zich is niet het probleem, wel de afwezigheid van controle tijdens de werking van de toestellen. Dit is zeker een aandachtspunt voor mijn collega-ministers bevoegd voor brandveiligheid. Ik zal dat eerstdaags zeker op de radar zetten”, antwoordde ze.