Nieuws
vrijdag, 14 okt 2022

Verspilregering smijt nog eens 3,15 miljoen tegen ‘strijd tegen desinformatie’

Het Vlaams Belang vindt het niet de taak van de overheid om toe te zien op wat zogezegd ‘juiste’ en ‘foute’ berichtgeving zou zijn. Dat reageert Vlaams Parlementsfractievoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang) op de zoveelste subsidie die mediaminister Benjanmin Dalle (cd&v) vrijmaakt in de strijd tegen zogenaamde ‘desinformatie’. Er zou 3,15 miljoen gaan naar 5 projecten. “Deze tijden van crisis zijn niet het moment om frivool met miljoenen te smijten. Maar bovenal is het aan de burger en vrije media om een selectie te maken in berichtgeving. De overheid moet niet de rol van censor op zich nemen. De Vlaamse Regering neemt echter een voorbeeld aan Turkije, waar net ook een nieuwe wet werd gestemd tegen ‘desinformatie’ - om critici van het regime van Recep Erdogan de mond te snoeren.”

De Vlaamse regering besliste vorig jaar om 35 miljoen euro te pompen in de mediasector, een sector die nochtans al geniet van een uniek btw-nultarief en honderden miljoenen euro’s krijgt van de federale overheid in de vorm van postbedelingsubsidies. De Vlaamse subsidies moeten echter dienen ‘voor de digitale toekomst’. En een ruwe 10% van die middelen moet worden ingezet tegen ‘desinformatie’.

Dalle strijdt tegen 'desinformatie': “het Vlaams Belang is voor absolute vrijheid van meningsuiting en diversiteit aan opinies”

Een zoveelste bemoeienis door de overheid die niet op haar plaats is, vindt Janssens. “Opzettelijke desinformatie is even kwalijk als het oud is, daar kunnen we het allen over eens zijn”, aldus de fractieleider. “Maar als we de overheid projecten laten opzetten om te bepalen wat zogezegd ‘juiste’ en ‘foute’ berichtgeving is, dan slaan we een gevaarlijk pad in. De Vlaamse regering neemt blijkbaar een voorbeeld aan het Turkije van Erdogan, waar onlangs ook een nieuwe wet tegen desinformatie werd ingevoerd om critici van het regime de mond te snoeren.”

“Het Vlaams Belang is voor absolute vrijheid van meningsuiting en diversiteit aan opinies”, vervolgt Janssens. “We mogen onder geen beding toelaten dat de overheid afwijkende opinies bestempelt als ‘desinformatie’ en vervolgens vrije burgers de mond snoert. Dit soort antidemocratische ingrepen laat ik liever over aan nare staten zoals Turkije of China.”

En er zijn ook aanwijzingen voor een politieke agenda achter de zogezegde ‘strijd tegen desinformatie’ van Dalle. “Als je ziet dat zelfs de zogenaamde factcheckers van het uitgesproken linkse Knack door de Vlaamse regering gesubsidieerd worden, dan weet je het wel; rechtse opinies worden er ‘gefactcheckt’ – lees: belachelijk gemaakt – en linkse opinies krijgen een vrijgeleide”, besluit Janssens. “Het geeft trouwens alweer aan hoe spilzuchtig de Vlaamse overheid is. Ze hebben miljoenen genoeg voor dit soort absurde en zinloze projecten, maar onze mensen door de crisis loodsen, is te veel gevraagd.”