Nieuws
donderdag, 30 jan 2020

Vlaams Belang wil dat Vlaamse overheid sociale gevolgen van LEZ’s in kaart brengt

Vlaams Belang verheugd met steun VAB voor voorstel LEZ-stop

Mobiliteitsclub VAB smeekt deze ochtend in Het Laatste Nieuws de Vlaamse steden en gemeenten om “alstublieft te wachten met  met het invoeren van lage-emissiezones”. Het Vlaams Belang ziet zich gesterkt met deze steun voor de LEZ-’stand still’-oproep die de partij vorige week reeds deed. De rechtsnationalisten delen ook de bezorgdheid van de VAB rond “te grote sociale gevolgen” en wil dat de Vlaamse overheid de sociale impact van de lage-emissiezones of LEZ’s dringend in kaart brengt.

Uit een VAB-bevraging bij bijna alle 300 burgemeesters en 4.000 automobilisten blijkt dat het ongeloof in de LEZ-maatregelen wijdverspreid is. Zeven op de tien burgemeesters hebben vragen bij de al dan niet bewezen positieve impact op de luchtkwaliteit. De VAB belicht ook de negatieve sociale aspecten van de LEZ’s, iets waar het Vlaams Belang al jaren voor waarschuwt.

Vlaams Belang: “In kaart brengen sociale gevolgen van LEZ’s dringend nodig, zeker nu Demir plannen maakt rond ultralage-emissiezones”

Net als de VAB wil het Vlaams Belang dan ook een ‘LEZ-stop’, zonder zich neer te leggen bij het reeds bestaan van de huidige LEZ-regels. “Onze partij stelt voor inzake de LEZ’s een stand still of een ‘LEZ-stop’ in te voeren. Dat wil zeggen dat er geen bijkomende LEZ’s worden ingevoerd in andere gemeenten en dat de normen op het niveau van die van 2020 blijven en niet andermaal worden verhoogd in 2025″, zo laat Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) optekenen. Want, zo luidt het, “de Vlaamse automobilist wordt al fiks belast aan de pomp. Eigenaars van auto’s die meer verbruiken, moeten al meer betalen”.

De VAB-bevraging zet ook de sociale risico's rond de LEZ’s in de verf. “Honderdduizenden Vlamingen worden getroffen en de facto verplicht tot een versnelde aankoop van een nieuwe wagen, wat een grote hap uit hun gezinsbudget neemt. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor ondernemingen die goederen en diensten leveren in de LEZ’s”, gaat Claes verder. “Wij vragen dan ook dat deze regering ernstig stilstaat bij de sociale gevolgen van deze maatregelen en deze in kaart brengt, zeker nu Vlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) nog radicalere plannen maakt rond ‘ultralage-emissiezones’ (ULEZ)”.