Nieuws
zondag, 20 jul 2025

51 jaar Turkse bezetting van Cyprus: “Zolang een EU-lidstaat militair bezet blijft, kan Turkije geen partner zijn”

Vandaag is het exact 51 jaar geleden dat Turkije een militaire invasie uitvoerde op Cyprus. Meer dan een derde van het eiland wordt sindsdien illegaal bezet, ondanks talrijke VN-resoluties en het feit dat Cyprus een volwaardig EU-lidstaat is. Toch blijft de Europese Unie opvallend stil. “Als Cyprus na al die jaren nog altijd onder militaire bezetting leeft, dan kunnen we Turkije toch onmogelijk als bevriende natie of kandidaat-lidstaat beschouwen?”, reageert Kamerlid Ellen Samyn scherp.

Op 20 juli 1974 viel het Turkse leger Noord-Cyprus binnen. Sindsdien wordt 37% van het eiland bezet, een flagrante schending van het internationaal recht en de soevereiniteit van Cyprus. De zogenaamde ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ wordt uitsluitend door Turkije erkend. Alle andere landen, inclusief de EU, beschouwen het terecht als bezet gebied van de Republiek Cyprus. De bezetting gaat intussen gepaard met illegale boringen in de exclusieve economische zone van Cyprus, en Ankara kondigde zelfs plannen aan voor een permanente Turkse marinebasis op het eiland. “President Erdogan vierde vorig jaar nog ostentatief de vijftigste verjaardag van de bezetting”, aldus Samyn. “Hij maakt duidelijk dat hij geen oplossing wil voor een federaal en verenigd Cyprus.”

“Het is hoog tijd dat Europa haar eigen lidstaten verdedigt en de Turkse provocaties een halt toeroept”

In het parlement diende Samyn een resolutie in die de Belgische regering-De Wever oproept om internationaal actie te ondernemen. Ze vraagt dat de regering zich actief inzet op Europees niveau om de soevereiniteit van Cyprus te verdedigen, elke vorm van erkenning van het bezette gebied af te wijzen en politieke of economische voordelen voor Turkije op te schorten zolang het deze bezettingspolitiek voortzet. “Het is onbegrijpelijk dat de EU zich zo laks opstelt”, stelt het Kamerlid. “Als we deze flagrante schending van het internationaal recht gewoon laten passeren, wat zegt dat dan over onze principes?”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de dubbele standaarden binnen de Europese diplomatie niet langer houdbaar zijn. Terwijl sommige conflicten de volle aandacht krijgen, blijft deze militaire bezetting van een EU-lidstaat grotendeels genegeerd. “Stilte is hier geen neutraliteit, maar een vorm van goedkeuring”, besluit Samyn. “Het is hoog tijd dat Europa haar eigen lidstaten verdedigt en de Turkse provocaties een halt toeroept.”