Nieuws
vrijdag, 20 mei 2022

“Akkoord over windmolenparken legt onze zwakte bloot”

Enkele dagen geleden ondertekenden eerste minister Alexander de Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen) samen met hun collega’s uit Nederland, Denemarken en Duitsland een akkoord met het oog op de bouw van windmolenparken. “Dat akkoord is allesbehalve een reden om champagne te ontkurken”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Hiermee bezegelen De Croo en Van Der Straeten de afhankelijkheid van onze energie vanuit het buitenland.”

Voor het Vlaams Belang is energie een basisrecht dat we in eigen handen moeten houden. “Import vanuit het buitenland maakt dat we geen invloed hebben op de prijzen en onze bevoorradingszekerheid”, aldus Van Lommel. “De mensen voelen dagelijks wat afhankelijk zijn in de realiteit betekent. Het meest recente voorbeeld zijn de effecten van de verkoop van onze kerncentrales aan Frankrijk.”

“Dit soort akkoorden over windmolenparken zijn weinig hoopvol voor de toekomst”

“De Croo en Van Der Straeten vonden het naar aanleiding van de ondertekening van het akkoord nodig om uit te halen naar Frankrijk omdat dit land ‘nog moet starten’ met off-shore windenergie”, vervolgt Van Lommel. “Je moet het maar durven. Leefden we maar in de Franse situatie. Frankrijk kent geen CO2-probleem omdat men daar consequent heeft ingezet en is blijven investeren in kernenergie. Ze hebben het ook niet echt nodig, want anders dan bij ons is hun bevoorradingszekerheid afgedekt.”

“Het Vlaams Belang is wel degelijk een voorstander van hernieuwbare energie in de energiemix”, besluit Van Lommel. “Windmolenparken op zee hebben we altijd gesteund, maar de onvoorspelbaarheid van zon en wind maken dat we moeten investeren in nieuwe kerncentrales op ons grondgebied. Laat ons daarin dus vooral tijd, energie en middelen steken.”