Persberichten
maandag, 26 jun 2023

Alle beleidspartijen verantwoordelijk voor stijgende onveiligheid in Brussel

Foto: iStock. Alle beleidspartijen verantwoordelijk voor stijgende onveiligheid in Brussel

De onveiligheid in het Brussels Gewest neemt schrikbarend toe. In 2022 waren er maar liefst 46 schietpartijen, zo blijkt uit een statistiek van de politie die Het Nieuwsblad kon inkijken. “Nooit waren er zo veel schietincidenten in onze hoofdstad. De statistieken zijn ronduit onrustwekkend”, zegt fractievoorzitter in het Brussels parlement Dominiek Lootens-Stael. “Als je de drie incidenten met granaten of molotovcocktails meerekent, komt het totaal aantal ‘vuurincidenten’ op 49.” Het Vlaams Belang eist dat het Gewestbestuur veiligheid tot absolute prioriteit in het Brussels Gewest verklaart en wil onder meer een fusie van de zes politiezones.

Lootens-Stael spreekt zich fors uit tegen het beleid van het Brusselse stadsbestuur dat volgens hem de situatie mogelijk heeft gemaakt. “Dit is het resultaat van decennia van laksheid, desorganisatie, gebrek aan personeel en materieel, en van alternatieve straffen die criminelen niet afschrikken”, aldus het Brussels parlementslid. Hij benadrukt ook de medeplichtigheid van linkse politieke partijen die elke repressieve aanpak weigeren om hun electoraat niet voor het hoofd te stoten.

“In Brussel komt het gevaar vooral van de Albanese maffia die samenwerkt met Noord-Afrikaanse loopjongens”

“De federale en gewestregeringen van de afgelopen decennia zijn allemaal verantwoordelijk voor de huidige explosieve situatie”, treedt voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer Ortwin Depoortere Lootens-Stael bij. “En op hun beurt zwijgen de gemeenten. Het zijn de politieke partijen die al die tijd aan de macht zijn die met de vinger moeten worden gewezen. Ik ga alvast minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) hierover ondervragen.”

Volgens het Vlaams Belang valt het toegenomen schietgeweld te verklaren door de eveneens toenemende drugshandel. Die vormt namelijk niet alleen een Antwerps, maar ook een Brussels probleem. In de hoofdstad komt het gevaar vooral van de Albanese maffia die samenwerkt met Noord-Afrikaanse loopjongens. Om de orde te herstellen en om de buitenlandse maffia te verslaan, wil het Vlaams Belang veiligheid tot absolute prioriteit in het Brussels Gewest verklaren. “Hiervoor moeten de nodige middelen worden vrijgemaakt”, besluit Lootens-Stael. “We eisen een fusie van de zes politiezones tot één groot regionaal politiekorps, een repressief beleid, zware bestraffing van schietpartijen en tot slot dat de media en linkse partijen hun gewoonte om deze te rechtvaardigen achterwege laten.” Lootens-Stael kondigt aan vrijdag de Brusselse regering aan de tand te zullen voelen over de kwestie.