Persberichten
maandag, 15 apr 2024

Asielaanvragen opnieuw hoger dan vorig jaar

Foto: wikimedia commons. Bundesministerium für Europa, Integratie en Äusseres. Asielaanvragen opnieuw hoger dan vorig jaar

In maart 2024 registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) welgeteld 2.743 asielaanvragen. “Vorig jaar, in maart 2023, waren dat er 2.644. Het blijft dus maar stijgen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “En zolang effectieve en efficiënte maatregelen om de instroom in te dammen uitblijven, zal het dat ook blijven doen.”

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) publiceerde vandaag de asielcijfers van maart 2024. Hieruit blijkt dat de DVZ 2.667 verzoekers om internationale bescherming registreerde. Daarnaast werden ook nog 76 personen geregistreerd die via hervestiging naar België kwamen, wat het totaal aantal asielaanvragen voor maart op 2.743 brengt. “Maand na maand worden we met deze hallucinante cijfers geconfronteerd. Aan dit tempo zullen we in 2024, net als vorig jaar, de kaap van 35.000 aanvragen vlot overschrijden”, reageert Pas. “Maar van ernstige maatregelen die de instoom van niet-Europese gelukszoekers moeten verkleinen en hun uitstroom vergroten, wordt geen werk gemaakt.”

“Achterstand bij CGVS enkel aan hoge instroom te wijten”

De gepubliceerde cijfers geven ook weer dat het CGVS vandaag tegen een totale achterstand opkijkt van 27.842 dossiers. “Op 17 april 2023, dat is overmorgen precies een jaar geleden, kondigde de toen nieuwe commissaris-generaal van het CGVS, Sophie Van Balberghe, maatregelen aan om de steeds verder oplopende achterstand in de behandeling van de asieldossiers aan te pakken, en toen ging het om een totale achterstand van 21.237 dossiers”, aldus nog Pas, die opmerkt dat ondanks het extra in dienst nemen van vele tientallen personeelsleden, de toestand enkel verergerde. “En dat is logisch, want de historisch grote achterstand is niet te wijten aan een personeelstekort, maar aan de historisch hoge instroom.”

“Het resultaat van het non-beleid van deze federale regering kunnen we telkens opnieuw aflezen uit de asielstatistieken van het CGVS, en voelen aan de asielfactuur”, besluit Pas. “Het prijskaartje van de onverantwoorde immigratiepolitiek is helaas voor degenen die er niet voor gekozen hebben, de hardwerkende Vlamingen. In juni kunnen ze de regering hiervoor eindelijk de rekening presenteren.”