Nieuws
vrijdag, 30 dec 2022

Beschuldigden terreurproces niet langer gefouilleerd: “Justitie buigt voor Sharia-aanhangers”

Foto: iStock. Beschuldigden terreurproces niet langer gefouilleerd: “Justitie buigt voor Sharia-aanhangers”

De beschuldigden op het terreurproces van de aanslagen van 22 maart 2016 mogen niet langer elke dag naakt gefouilleerd worden omdat hiermee hun mensenrechten geschonden worden. “Onze justitie buigt keer op keer voor deze Sharia-aanhangers”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Tot nu toe heeft dit terreurproces niet alleen het gebrek aan berouw, maar vooral de schaamteloosheid van deze terroristen aangetoond.”

De rechter in kortgeding heeft beslist dat de beschuldigden op het terreurproces van de aanslagen van 22 maart 2016 niet langer elke dag zonder motivering naakt gefouilleerd mogen worden. Ofwel moeten de naaktfouilles volledig stoppen, ofwel moet elke dag voor elke beschuldigde uitgelegd worden waarom dit nodig is. Zoniet riskeert de Belgische staat een dwangsom van 1.000 euro per overtreding per beschuldigde, met een maximum van 50.000 euro per beschuldigde. De rechter heeft de staat een termijn van acht dagen gegeven om dit in orde te brengen. De beschuldigden hadden daarnaast ook een probleem met de veiligheidmaatregelen tijdens het transport van de gevangenis naar het gerechtsgebouw. Hierbij worden zij geblinddoekt en moeten zij luisteren naar luide of zogezegd ‘satanische’ muziek. De rechter ging echter niet op de vraag om dit eveneens te verbieden. 

“Onze justitie buigt keer op keer voor deze Sharia-aanhangers”, zegt Dillen. “Het is wraakroepend dat in België daders meer rechten hebben dan hun slachtoffers.”

Het verzet tegen de veiligheidsmaatregelen is niet het eerste oponthoud in het terreurproces. “Eerst was er een probleem met de glazen beklaagdenboxen en dan stapten enkele van de terroristen zelf op”, aldus Dillen. “Tot nu toe heeft dit proces niet alleen het gebrek aan berouw, maar vooral de schaamteloosheid van deze terroristen aangetoond. Als men hen blijft pamperen en op al hun eisen blijft ingaan, zal de uitspraak nog langer op zich laten wachten.”