Nieuws
vrijdag, 11 aug 2023

Betere bescherming voor hulpdiensten nodig

Een brandweerofficier en twee politieagenten zijn bij een brand in Antwerpen tijdens de interventie aangevallen. “De job van hulpverlener is de afgelopen jaren alleen maar gevaarlijker geworden door de toenemende agressie”, zegt Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Die wordt gestimuleerd door de straffeloosheid in dit land. Onze hulpdiensten verdienen een betere bescherming en een zerotolerantie voor geweld.” 

Bij de brand in de Antwerpse Lange Beeldekensstraat gaf de brandweer ter plekke aan dat de straat afgesloten was. Een bestuurder negeerde dit, stak zijn middelvinger op en reed toch door waarbij hij één van de brandweerofficieren aanreed. De verdachte kon ontkomen, maar werd later op de dag alsnog opgepakt. Bij dezelfde brandinterventie kreeg ook een politie-eenheid te maken met agressie. Twee agenten waren gestopt omdat iemand omstaanders aan het aanvallen was. Ze zijn tussengekomen en één van hen kreeg hierbij een rake slag in het aangezicht. Bij het overmeesteren van die dronken persoon heeft vervolgens ook de andere politieagent enkele rake klappen gekregen. De verdachte werd echter wel opgepakt. 

“Onze hulpdiensten verdienen een betere bescherming met steekwerende vesten en pepperspray”

“De job van hulpverlener is de afgelopen jaren alleen maar gevaarlijker geworden door de toenemende agressie”, zegt Depoortere. “Vorig jaar bleek nog dat één op de twee hulpverleners al met fysiek geweld geconfronteerd werd en dat ruim een kwart overwoog om van job te veranderen. Die agressie wordt bovendien gestimuleerd door de straffeloosheid in dit land.”

Het Vlaams Belang, dat het probleem van geweld tegen hulpdiensten op de agenda van de Raad van Europa plaatste, vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) onvoldoende doet. “Van het door haar al veelvuldig aangekondigde lik-op-stukbeleid komt maar niets in huis”, aldus Depoortere. “Onze hulpdiensten verdienen een betere bescherming met steekwerende vesten en de toelating om pepperspray te gebruiken. Wij zullen hiervoor blijven strijden en een zeretolerantie voor geweld blijven bepleiten. De angst moet van kamp veranderen.”