Column van de voorzitter
zaterdag, 01 mei 2021

Bric-à-brac-beleid

Vlaams Belang

Witte rook! Op het moment van dit schrijven is het zoveelste COVID-Overlegcomité afgelopen. En voor de zoveelste keer komt men terug op gemaakte beloftes. De horeca, die in eerste instantie mocht openen op 1 mei, mag pas een week later, op 8 mei, weer klanten ontvangen. En bovendien enkel op het terras. De horecazaken die niet over een terras beschikken, blijven dus in de kou staan. Zaken die wel over een terras beschikken, zijn niet zeker dat ze met louter de inkomsten van het terras het hoofd boven water kunnen houden. Het enige dat wel zeker is, is dat De Croo en consoorten bij elke nieuwe persconferentie hun wereldvreemdheid telkens net iets meer in de verf zetten dan bij de vorige.

Deksel op de neus

De horeca is immers niet de enige sector die de afgelopen maanden de keel werd dichtgeknepen door het liberaal-socialistisch duo Vandenbroucke-De Croo. De contactberoepen werden eerst zonder veel mededogen gesloten, mochten kort weer open, om nadien weer het deksel op de neus te krijgen. Sommige winkels moesten sluiten, andere mochten open blijven, nog andere moesten op afspraak werken. Festivals of evenementen in open lucht? Die gooien elk om beurt de handdoek voor het tweede jaar op rij in de ring, met alle gevolgen van dien. Het verenigingsleven is onbestaande. Pretparken? Miljoenenverlies. Noem een sector, en deze regering heeft wel een manier gevonden om hen het leven onmogelijk te maken. Maanden aan bric-à-brac-beleid hebben inmiddels onmiskenbaar hun sporen nagelaten. Als er al enige lijn in het beleid te trekken viel, is het dat alle getroffen sectoren rode cijfers zien.

De schade is echter niet alleen economisch. Ook op menselijk vlak dreigen we een zware tol te betalen. Het zesde covid-gezondheidsrapport spreekt boekdelen. 79,5% van de bevolking van 18 jaar en ouder voelt zich matig tot ernstig eenzaam. Eén op vier personen (26%) zei ooit in zijn of haar leven zelfmoordgedachten te hebben gehad, waarvan de helft (12,5%) aangaf dat deze gedachten voorkwamen in de laatste 12 maanden.

Rode cijfers, zowel op economisch als menselijk vlak. Dat is de eindbalans van de regering-De Croo. Ze pakt de coronacrisis niet aan, ze is er een onderdeel van.

Tom Van Grieken