Column van de voorzitter
zaterdag, 01 okt 2022

Ze laten ons in de steek

Vlaams Belang

“De komende vijf tot tien winters gaan moeilijk zijn”, stelde premier Alexander De Croo eerder dit jaar. Hij heeft voor een keer gelijk. Wie de krantenpagina’s leest, wie zich tussen de mensen begeeft en zelfs wie gewoon even met zijn buren praat, kan er dan ook niet meer naast kijken: we stevenen af op een diepe crisis.

Bakkers schakelen de ovens tijdelijk uit, slagers sluiten tijdelijk de deur, horecazaken geven er de brui aan en zelfs grote fabrikanten zetten werknemers op non-actief en dat allemaal om dezelfde reden: niet werken is financieel meer behapbaar dan de torenhoge energiekosten te blijven torsen. Wie doorwerkt, wordt armer. Dat is misschien wel het meest opzienbarende: naast de mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis, worden nu ook middenklassengezinnen zwaar getroffen: zelfs tweeverdieners hebben het óók moeilijk om de eindjes nog aan elkaar te knopen.

Er zijn vandaag geen toverformules om de crisis van de ene dag op de andere op te lossen, maar van een eerste minister mag men wel wat meer verwachten dan een simpele vaststelling van de feiten. Waar men ten aanzien van de zelf opgelegde coronamaatregelen met een zogenaamde ‘bazooka’ aan ondersteuningsmaatregelen kon komen, blijft het nu bij een waterpistooltje.

Bovenal moet de bevolking beseffen dat deze energiecrisis niet uit de lucht komt gevallen. De oorlog in Oekraïne zal er geen goed aan doen, maar de waarheid is dat de energieprijs al sinds 2021, toen er nog geen sprake was van oorlog, al stevig aan het stijgen was. En we kunnen nog verder in de tijd terug gaan: het sluiten van onze kerncentrales, het volledig uit handen geven van onze elektriciteitsvoorziening, … Álle partijen - van N-VA, over Open Vld tot Groen - die nu alarm slaan, hebben deze crisis mee veroorzaakt. In een niet zo ver verleden werden de kiemen gelegd van de huidige crisis. Door dezelfde mensen die vandaag waarschuwen voor vijf tot tien moeilijke winters.

Ze hebben ons toen in de steek gelaten en laten ons vandaag nog altijd in de steek.

Tom Van Grieken