Nieuws
maandag, 06 mrt 2023

“Britse regering doet waar Europese overheden aan verzaken”

Foto: wikimedia commons. Unknown author. “Britse regering doet waar Europese overheden aan verzaken”

De Britse regering heeft een plan klaar om de instroom van asielzoekers te verminderen. Zo zullen migranten die illegaal het Kanaal zijn overgestoken om het land binnen te raken geen asiel meer kunnen aanvragen en volgt voor hen een levenslang verbod om nog in het Verenigd Koninkrijk te komen. Het Verenigd Koninkrijk kampt al langer met een grote toevloed van mensen die proberen om met bootjes illegaal het land binnen te komen. “De Britse regering doet waar de Europese overheden aan verzaken”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “We kunnen hier een voorbeeld aan nemen.”

De regering van de Britse premier Rishi Sunak, die het migratieplan volgende week al wil lanceren, zit daarmee volledig op de lijn van het Vlaams Belang. “Toen we in december 2021 onze campagne ‘Fort Europa’ voorstelden, stelden we heel duidelijk dat iedereen die op een illegale wijze ons land binnenkomt, geen asielerkenning meer mag krijgen”, aldus Pas. “Wie beroep doet op mensensmokkelaars of opzettelijk via illegale routes poogt ons land binnen te raken, toont immers meteen aan niet bereid te zijn onze wetten na te leven.”

“Na Australië heeft ook het Verenigd Koninkrijk het licht gezien, nu de Europese regeringen nog”

Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maakten in 2023 al bijna drieduizend illegalen de oversteek in kleine bootjes. “Een onhoudbare situatie, die door Sunak in de Britse krant The Mail on Sunday ook als ‘oneerlijk’ werd bestempeld, zowel voor de Britse belastingbetalers als voor de illegalen zelf”, vervolgt Pas. “In het Verenigd Koninkrijk zullen illegalen voortaan naar Rwanda, waarmee het land al een deal heeft om migranten tijdens hun asielaanvraag onder te brengen, of naar een veilig derde land gestuurd worden. Een heel menselijke beslissing, alleen al omdat op die manier zal de illegale migratieroute via gevaarlijke en gammele bootjes en dus de kans op verdrinkingen drastisch zal verminderen.” 

Ook zullen de mensensmokkelaars hun handeltje in het Verenigd Koninkrijk als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. “Een walgelijk crimineel en bijzonder winstgevend handeltje dat door het opengrenzenbeleid in dit land helaas wel nog steeds gefaciliteerd wordt”, besluit Pas. “Het Britse plan om systematisch asiel te weigeren aan wie illegaal het land binnenkomt, is zeker geen primeur. In Australië is het al geruime tijd een gevoerd en heel succesvol beleid.”