Persberichten
woensdag, 29 apr 2020

Brussel: Vlaams Belang wil dat Vlaamse Gemeenschapscentra sociale afhaalrestaurants worden

Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) stelt voor dat de Gemeenschapscentra waar nodig en mogelijk ook ingeschakeld worden als sociaal afhaalrestaurant. Dit liet hij weten tijdens de bijeenkomst van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die dinsdag de situatie van de Vlaamse instellingen in Brussel tijdens de huidige coronacrisis besprak.

De 22 Vlaamse Gemeenschapscentra in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten belangrijke ankerpunten zijn en blijven voor de Vlamingen, vindt het Vlaams Belang. Maar nu de activiteiten daar grotendeels geschrapt zijn, is het zoeken naar andere invulling van hun rol. Het Vlaams Belang denkt dat deze rol nu meer dan anders in het sociale ligt

Lootens-Stael: “De Gemeenschapscentra hebben het nodige personeel en infrastructuur om afhaalmaaltijden aan te bieden”

”Ik vind het belangrijk dat vooral onze Vlaamse senioren terecht kunnen in onze Gemeenschapscentra., zegt Lootens-Stael. Zij doen reeds veel om deze doelgroep te bereiken, maar het bereiden van afhaalmaaltijden zou een extra dienstverlening kunnen zijn. Er is in vele gemeenschapscentra reeds het nodige personeel en de infrastructuur, ik vind dat de mensen die het moeilijk hebben in deze tijden daar terecht zouden moeten kunnen voor een goedkope afhaalmaaltijd.” 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn op dit ogenblik 78 sociale restaurants. Een deel daarvan zijn de 21 lokale dienstencentra van de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie). In normale tijden hebben zij een heel gamma aan diensten. Het nuttigen van maaltijden ter plaatse is nu echter niet mogelijk. Afhaalmaaltijden worden in de meeste gevallen wel aangeboden. De gemeenschapscentra kunnen volgens Vlaams Belang het netwerk van deze lokale dienstencentra versterken.