Persberichten
woensdag, 10 mei 2023

Chauffeur van Gilkinet wordt door NMBS betaald

Foto: iStock. Chauffeur van Gilkinet wordt door NMBS betaald

De chauffeur van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) blijkt al jarenlang door de NMBS betaald te worden. Volgens het Vlaams Belang is de kwestie wel degelijk problematisch. Mocht de NMBS de minister van Mobiliteit maandelijks trakteren op dure etentjes, zou dat dan ook geen enkel probleem zijn?”, vraagt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) zich af. De zweem van belangenvermenging bij de groenen blijft aanhouden.”

Volgens La Libre werkten er niet alleen op het kabinet van minister Petra De Sutter (Groen) gedetacheerde medewerkers, maar ook op dat van mobiliteitsminister Georges Gilkinet. Gisteren werd bekend dat een medewerker op het kabinet op de loonlijst van luchtverkeerleider Skeyes stond, terwijl hij onderhandelde over het beheerscontract van Skeyes. Ook zouden er drie medewerkers van de NMBS en Infrabel momenteel aan de slag zijn op dat kabinet. Opvallend: het gaat niet alleen om inhoudelijke medewerkers. Onder meer de chauffeur van de vicepremier staat al jarenlang op de loonlijst van NMBS. Dit wordt bevestigd door HR-Rail, de werkgever van alle Belgische spoorwegmedewerkers. 

“De zweem van belangenvermenging bij de groenen blijft aanhouden”

“Na het ontslag van voormalig staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) en de door bpost betaalde medewerkers van De Sutter, is dit alweer een opmerkelijke zaak”, zegt Troosters. “Een minister van Mobiliteit die een gratis chauffeur krijgt van het autonoom overheidsbedrijf dat hij moet controleren. Hoe kan het dat de ecologisten daar geen probleem in zien? De zweem van belangenvermenging bij de groenen blijft aanhouden.”

Volgens Troosters zou het niet correct zijn van Gilkinet om de NMBS-medewerker in dienst te houden als chauffeur. “De nieuwe politieke cultuur die de groenen propageerden aan het begin van deze legislatuur is nu al compleet ongeloofwaardig”, aldus het Kamerlid. “Ik zal Gilkinet hier dan ook over ondervragen in de Kamer.”