Nieuws
dinsdag, 05 mrt 2024

Collectieve ontslagen in industrie aan stilzitten van Vivaldi te danken

Foto: iStock. Collectieve ontslagen in industrie aan stilzitten van Vivaldi te danken

Vandaag bericht De Standaard dat in 2023 dubbel zoveel jobs verloren gingen door collectieve ontslagrondes als het jaar voordien. En ook in 2024 loopt de teller al flink op. “Vooral in de industrie verdwijnen veel jobs”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Door het wanbeleid van Vivaldi slabakt de Belgische economie.” Het Vlaams Belang pleit daarom voor een economisch beleid dat de maakindustrie ondersteunt.

In 2023 kon de Belgische economie nog net uit de rode cijfers blijven, met dank aan de dienstensector. De industriële sector verging het een pak slechter, zij kregen de zwaarste klappen te verwerken. Grote bedrijven als Sappi, Van Hool, Callebaut zagen zich al genoodzaakt om te herstructureren. “Vivaldi heeft nagelaten om een gepast antwoord te bieden op de economische moeilijkheden in de sector”, aldus Van Lommel. “Het aantal werkzoekenden neemt weer toe terwijl het aantal vacatures daalt.”

Het Vlaams Belang vindt het bijzonder zorgwekkend dat er zoveel jobs in de industrie verdwijnen. De sector is immers de ruggengraat van een economie en is cruciaal voor welvaartscreatie. Het is de sector waar bij uitstek hoge productiviteitswinsten kunnen worden gerealiseerd. De sector zorgt bovendien ook voor heel wat afgeleide werkgelegenheid. “Als het tij niet keert, dreigen we in een situatie van stagflatie terecht te komen, waarbij zowel de inflatie als de werkloosheid hoog blijven en de economische groei stilvalt”, waarschuwt Van Lommel.

“Vivaldi heeft geen werk gemaakt van een concurrentiebeleid”

“Bedrijven zien de toekomst somber in en zijn sneller geneigd goede arbeidskrachten te laten gaan”, gaat het Kamerlid verder. “In 2023 zijn er dubbel zoveel jobs verloren gegaan dan het jaar voordien. De verwachting is dat er in 2024 nog meer jobs zullen sneuvelen.” Ook Kamerlid Hans Verreyt sluit zich hierbij aan: “Vivaldi heeft geen enkele hervorming tot een goed einde gebracht. De torenhoge lasten op arbeid zijn enkel toegenomen sinds de start van deze anti-Vlaamse regering. Het Vlaams Belang legde al een plan op tafel om zowel de nettolonen drastisch te verhogen, als om de vennootschapsbelasting te verlagen.” 

De industrie is sterk afhankelijk van energie en de hoge prijzen wogen er sterk door. De dure rentevoeten nodigden ook niet meteen uit tot bijkomende investeringen. “Maar Vivaldi stond erbij en keek ernaar”, merkt Van Lommel tot slot op. “Het gevolg was dan ook helaas voorspelbaar: massaal verlies aan werkgelegenheid en collectieve ontslagen. Het Vlaams Belang pleit daarom voor een economisch beleid dat de maakindustrie ondersteunt.”