Persberichten
dinsdag, 26 sep 2023

Commissie Financiën weigert belangrijk debat over digitale euro

Foto: iStock. Commissie Financiën weigert belangrijk debat over digitale euro

In de Kamercommissie Financiën en Begroting werd vandaag niet ingegaan op een vraag van het Vlaams Belang voor een debat over de digitale euro. “Ik verzocht om een hoorzitting over de mogelijke uitgifte van de digitale euro, waarover de Europese Commissie op 28 juni een voorstel presenteerde”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Deze kan immers verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van ons financieel systeem. En daarvoor is dus een draagvlak van de bevolking en voor alles een grondig debat nodig. Maar dat komt er niet omdat de vraag daartoe gesteld werd door onze partij. Absurder kan het moeilijk nog worden.”

Tijdens de commissievergadering verzocht Vermeersch om een hoorzitting over de digitale euro, naar het voorbeeld van de meeste landen binnen de Eurozone. In Nederland hebben hierover bijvoorbeeld al meerdere debatten en hoorzittingen plaatsgevonden. Vermeersch betreurt de afwijzing van het verzoek: “Het lijkt nu een uitgemaakte zaak dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand het licht op groen zal zetten voor de voorbereidingsfase van een digitale variant van haar munten en biljetten. En dit roept aanzienlijke zorgen op die zorgvuldig moeten worden afgewogen alvorens verdere stappen te zetten.”

“Het Vlaams Belang blijft zich inzetten voor het behoud van contant geld als een essentieel betaalmiddel”

“Uit een enquête van de ECB blijkt dat privacy de grootste zorg is van Europese burgers met betrekking tot de digitale euro”, aldus Vermeersch. “Men vreest terecht dat de anonimiteit van contante betalingen in gevaar komt.” Het Kamerlid waarschuwt daarnaast voor de potentiële ontwrichting van de traditionele financiële sector. “De introductie van de digitale euro kan aanzienlijke gevolgen hebben voor banken en financiële instellingen, en dit zou spaarders en leners kunnen treffen. Het is van het grootste belang dat er een grondige impactanalyse wordt uitgevoerd om deze mogelijke gevolgen volledig te begrijpen.”

Het Vlaams Belang blijft zich inzetten voor het behoud van contant geld als een essentieel betaalmiddel. “We dringen er op aan om deze kwestie alsnog serieus te onderzoeken en passende maatregelen te nemen om de belangen van de Belgische burgers te beschermen”, besluit Vermeersch. “Deze belangrijke problematiek is echt niet gediend van politieke spelletjes rond het cordon sanitaire.”