Nieuws
dinsdag, 26 okt 2021

CREG bevestigt: energiefactuur in België het hoogst

Het Vlaams Belang is hoegenaamd niet verbaasd dat de energiefactuur nergens zo hoog uitvalt als in dit land. “De nieuwe cijfers van de federale energieregulator CREG liegen er absoluut niet om: in nauwelijks een maand tijd steeg de gasfactuur met 43 procent en de elektriciteitsfactuur met 22 procent”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Een onhoudbare en vooral onbetaalbare toestand, waaraan enkel kan worden verholpen door een btw-verlaging en door alle verborgen heffingen en taksen van de energiefactuur over te brengen naar de algemene begroting.”

In september 2020 bedroeg voor een modaal gezin de gemiddelde jaarfactuur voor aardgas 867 euro. Nu wordt dit door de CREG op 2.488 euro geschat. “We hoeven hier zelfs niet meer op te tellen maar kunnen zelfs beginnen vermenigvuldigen. Dit is zo goed als een verdrievoudiging”, aldus Van Lommel. “En daarnaast steeg de elektriciteitsfactuur ook nog eens met 230 euro, tot 1.250 euro, terwijl energie bij ons al gemiddeld 35% duurder is ten opzichte van de buurlanden.”

“De energiefactuur stijgt ongezien, terwijl een miljoen gezinnen nood hebben aan een sociaal tarief”

“Paars-groen mocht zich vorig jaar in haar regeerakkoord nog op de borst kloppen dat het de armoede zou bestrijden en daarbij vooral zou focussen op energie- en waterarmoede”, merkt Van Lommel op. “Maar in de realiteit maakte men van de energiefactuur gewoon een belastingbrief om daarmee groene prestigeprojecten als windmolenparken of groene-stroom-certificaten te kunnen bekostigen.”

Het Vlaams Belang herhaalt, naast de eis om alle niet ter zake doende heffingen en taksen uit de energiefactuur te verwijderen, ook de eis om het btw-tarief te verlagen van 21 procent naar 6 procent. “Verlichting en verwarming zijn geen overbodige luxeproducten en moeten dan ook als basisbehoeften belast worden”, besluit Van Lommel. “In een recent verleden waaraan ze niet graag worden herinnerd, was deze btw-verlaging nog een speerpunt van Vooruit en Groen.”