Nieuws
maandag, 19 jun 2023

De kiezers en niet de politici zullen over het cordon oordelen

Foto: iStock. De kiezers en niet de politici zullen over het cordon oordelen

In het VRT-programma ‘De Zevende Dag’ werd zondag gedebatteerd over het cordon sanitaire. “Omdat het cordon het Vlaams Belang blijkbaar niet voldoende aanbelangt, was onze partij niet uitgenodigd, en de aanwezige politici waren duidelijk geen voorstander om dit systeem van uitsluiting te laten vallen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar gelukkig zijn zij het niet, maar wel de kiezers die zich volgend jaar hierover kunnen uitspreken en de democratie kunnen herstellen.”

Centraal in het debat stond de vraag of men na de verkiezingen de grootste partij nog zal mogen negeren. Een houding waarmee Kamerlid Theo Francken (N-VA), Vlaams Parlementslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) en Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose van de kiesdrempelpartij Open Vld, geen probleem hadden. “Een ernstige inhoudelijke motivatie werd daarbij door de zelfbenoemde democraten niet gegeven en dat is logisch, want zo’n motivatie bestaat ook niet”, aldus Pas. “Het is duidelijk dat ze aan dat antidemocratische gedrocht enkel blijven vasthouden omdat ze op die manier met een aanzienlijk deel van de kiezers geen rekening hoeven te houden en eenvoudiger aan de vleespotten kunnen blijven zitten.”

“Kiezers laten rechtvaardigheid en gezond verstand primeren, traditionele partijen niet”

Een maand geleden bleek uit het VRT-onderzoek ‘De Stemming’ al dat een duidelijke meerderheid van de Vlamingen gekant is tegen het cordon sanitaire. “In tegenstelling tot de systeempolitici laten de mensen het gezond verstand en de rechtvaardigheid primeren”, gaat Pas verder. “We hebben de andere partijen al meermaals opgeroepen de democratie een plaats te geven, maar op debatten als deze van gisteren blijkt duidelijk dat het de kiezer zal zijn die het cordon naar de stortplaats van de geschiedenis zal verwijzen.”

“Volgend jaar zal het wanstaltige cordon een kwarteeuw bestaan”, merkt Pas tot slot op. “Dat moet en zal het ogenblik zijn waarop de kiezer komaf zal maken met uitsluiting en discriminatie, en de democratie zal herstellen. Iedere democraat kan enkel reikhalzend naar dit ogenblik uitkijken.”