Nieuws
donderdag, 07 sep 2023

De Moor wil gemeenten weer opzadelen met extra asielzoekers

Foto: Istock. De Moor wil gemeenten opzadelen met extra asielzoekers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) wil opnieuw meer plaatsen creëren voor asielzoekers bij gemeenten. Dit keer door de bestaande lokale opvanginitiatieven (LOI’s) te versterken. “Hoeveel keer zal de Moor nog proberen de gemeenten met extra asielzoekers op te zadelen?”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. 

Momenteel zijn er al meer dan 6.000 plaatsen beschikbaar bij de steden en gemeenten. Het is geen geheim dat de federale Vivaldi-regering met staatssecretaris de Moor op kop dat aantal aanzienlijk wil uitbreiden. “Gelukkig verzetten de meeste gemeenten zich tegen de komst van nog meer asielzoekers”, aldus Van Gieken. “Meer dan 75 procent van de Vlaamse gemeenten zegt géén extra asielzoekers te willen opvangen.” Deze zomer nog vond een zware vechtpartij tussen Afghaanse asielzoekers die in Sint-Niklaas verbleven plaats. Daarbij viel een dode. 

“Het enige actieplan waar deze regering werk van moet maken is het indammen van de massale instroom asielzoekers”

De Moor ging al meermaals op zoek naar nieuwe opvangplaatsen bij de steden en gemeenten, maar dat botste steeds op hevig verzet van onder meer het Vlaams Belang. Maar nu lijkt de staatssecretaris dus te willen inzetten op het creëren van extra opvangplaatsen bij bestaande LOI’s. “Om meer plaatsen te creëren, moeten we creatief zijn en verschillende types opvang voorzien”, zei De Moor. “De voorbije jaren hebben we het interessanter gemaakt voor gemeenten om met opvanginitiatieven te komen. We gaan verder op dat pad met een nieuw actieplan.” 

“Het enige actieplan waar deze regering werk van moet maken is het indammen van de massale instroom asielzoekers”, antwoordt Van Grieken. “Het is dweilen met de kraan open. Dit jaar worden in Europa al meer dan één miljoen asielzoekers verwacht. Er is geen uitwijzingsbeleid en Vivaldi doet er alles aan om het aanzuigeffect nog te vergroten. De Vlamingen hebben het gehad. We hebben niet meer opvangplaatsen, maar minder asielzoekers nodig.”