Persberichten
dinsdag, 09 mei 2023

De Moor zet door met komst asielcentrum Grimbergen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) zei vandaag in de Kamer dat er geen “fundamentele belemmeringen” zijn om asielzoekers onder te brengen in een voormalig rusthuis in Grimbergen. Volgens Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas is het “onvoorstelbaar dat de Moor niet inziet waarom de komst van het asielcentrum problematisch is”.

Vorige maand raakte het nieuws bekend dat de Moor plant een asielcentrum onder te brengen in een voormalig woonzorgcentrum in Grimbergen. Het Vlaams Belang reageerde meteen verbolgen op het nieuws. “Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse rand probeert op te dringen”, zei partijvoorzitter Tom Van Grieken. “We zullen er alles aan doen om er geen ‘derde keer, goede keer’ van te maken.” 

“Terwijl onze mensen zich blauw betalen aan rusthuisfacturen, krijgen asielzoekers er gratis opvang”

Dat de staatssecretaris nu toch door wil zetten met de komst van het asielcentrum toont volgens Pas aan hoe ver de Moor verwijderd staat van de realiteit. “Dag op dag twee maanden geleden bleek uit een bevraging dat meer dan 75 procent van de Vlaamse gemeenten geen asielzoekers meer wil opvangen”, aldus Pas. “Maar daar heeft de Moor geen oren naar.”

Volgens de Vlaams Belang-fractieleider heeft de Moor ook op geen enkele manier aandacht voor de symboliek van een asielcentrum op de locatie van het voormalig rusthuis. “Terwijl onze mensen zich blauw betalen aan rusthuisfacturen, krijgen asielzoekers er gratis opvang”, concludeert ze. “We zullen het blijven herhalen: met extra opvangplaatsen lossen we niks op. Enkel door de instroom van asielzoekers omlaag te halen, kunnen we het probleem het hoofd bieden.”