Persberichten
woensdag, 15 nov 2023

Demir talmt met bestrijding Aziatische hoornaar: beheerregeling en tussenkomst in kosten blijft uit

Niet alleen is Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog altijd niet klaar met een beheerregeling voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Haar administratie zal ook niet tussenkomen in de kosten voor de verdelging van deze exoot. Dat blijkt uit haar antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). “De Vlaamse imkers worden volledig aan hun lot overgelaten”, vindt van Rooy. "In plaats van onze boeren te bestrijden, zou Demir beter de gevaarlijke Aziatische hoornaar bestrijden. Waar is haar respect voor onze imkers?

De Aziatische hoornaar is sinds 2017 aan een opmars bezig in Vlaanderen. Jaar na jaar moet er meer geïnvesteerd worden om deze agressieve exoot te bestrijden. Deze wespensoort heeft namelijk geen natuurlijke vijanden en vormt een regelrechte bedreiging voor de honingbijen. Het Vlaams Bijeninstituut (VBI), dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, kondigde in de zomer van 2022 aan geen nesten meer te bestrijden. 

Door de vele extra verdelgingsopdrachten was het budget voor dat jaar immers al opgebruikt. Onder druk van het Vlaams Belang kwam de Vlaamse regering toen met extra geld over de brug. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde dit jaar een nieuwe beheerregeling aan om de overlast door de Aziatische hoornaar te beperken, maar die is nog steeds niet klaar. Bovendien verklaarde zij in een antwoord dat er vanuit haar administratie geen algemene tussenkomst zal zijn betreffende de verdelging van de exoot.

"In plaats van onze boeren te bestrijden, zou Demir beter de gevaarlijke Aziatische hoornaar bestrijden”

“In Frankrijk en Spanje sterven jaarlijks tientallen mensen als gevolg van dodelijke hoornaarsaanvallen”, zegt van Rooy. “Het is een kwestie van tijd vooraleer er ook in Vlaanderen dodelijke slachtoffers vallen. Bovendien zijn onze imkers ten einde raad. Bijen zijn van levensbelang en moeten dringend een betere bescherming krijgen.”

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat de nieuwe beheerregeling nog steeds niet klaar is en dat Demirs administratie niet tussenkomt bij verdelingsopdrachten. “De Vlaamse imkers worden hierdoor volledig aan hun lot overgelaten”, vindt van Rooy. "In plaats van onze boeren te bestrijden, zou Demir beter de gevaarlijke Aziatische hoornaar bestrijden. Waar is Demirs besef dat honingbijen van levensbelang zijn, waar is haar respect voor onze imkers?”