Nieuws
donderdag, 18 aug 2022

Vlaams Belang steunt het Vlaams Bijeninstituut met 3.000 euro

Het Vlaams Belang heeft 1.430 euro ingezameld ten voordele van de bescherming van inheemse bijen. De partij zal dit bedrag eigenhandig verhogen tot 3.000 euro en overhandigen aan het Vlaams Bijeninstituut. “Ons doel was om er voor te zorgen dat de verdelging van de Aziatische Hoornaar, een agressieve exoot, verdergezet zou kunnen worden, en dit is door onze druk ook bereikt”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. En omdat het Vlaams Bijeninstituut sowieso goed werk levert, verdient het onze steun, want zijn werk is nog niet af. We zullen het geld van de inzamelingsactie dus overhandigen en meer dan verdubbelen.

Het Vlaams Belang trok eerder deze maand aan de alarmbel omdat het budget voor de bestrijding van de Aziatische Hoornaar voor dit jaar al was opgebruikt. De Vlaamse regering weigerde in eerste instantie om, ondanks de verdere opmars van deze exoot, extra middelen te voorzien. De hoornaar vormt echter niet alleen een gevaar voor bijen, maar ook voor mensen, in het bijzonder voor kinderen en ouderen. De voorzitter van het Vlaamse Bijeninstituut René De Backer verwachtte dan ook dat er deze zomer nog een eerste dodelijk slachtoffer zou vallen. Om ervoor te zorgen dat er toch nog verdelgingsopdrachten uitgevoerd konden worden, startte het Vlaams Belang een geldinzamelingsactie.

“Met onze actie wilden we ervoor zorgen dat de Vlaamse regering haar beleid zou aanpassen en toch extra middelen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar zou voorzien”, zegt Janssens. “Hier zijn we dan ook met glans in geslaagd, want slechts enkele uren na ons persbericht werd het roer al omgegooid en was er plotsklaps toch extra budget mogelijk. Daarom dat we de actie nu al stopzetten.”

Het Vlaams Belang wil iedereen bedanken die aan deze geldinzamelingsactie heeft bijgedragen. “Deze bijdrages zijn dus zeker niet verloren en zullen dan ook geschonken worden aan het Vlaams Bijeninstituut”, aldus Janssens. “Bovendien zullen we het ingezamelde bedrag zoals beloofd verdubbelen en zelfs verhogen tot 3.000 euro. Zo zullen wij ook bijdragen aan de bescherming van onze bijen en onze mensen.”