Persberichten
donderdag, 01 jun 2023

Demir zet na vraag Vlaams Belang deur open voor verlenging inzaaidatum vanggewassen

Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) geeft aan dat ze haar verantwoordelijkheid zal opnemen als de weersomstandigheden zodanig extreem zijn dat tijdige inzaai van vanggewassen onmogelijk is. Dat antwoordt ze op de vraag van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Onze boeren worden steeds opnieuw gegijzeld door het systeem van kalenderboeren”, aldus Sintobin. “De natuur laat zich niet dicteren door wat een computer in Brussel beslist.”

April was dit jaar een koude en natte maand. Dat maakte het voor de Vlaamse landbouwers zo goed als onmogelijk hun gewassen te poten of te zaaien, waardoor meteen ook vastligt dat de oogst dit jaar vrij laat zal komen. De landbouwers vrezen daarom voor de gevolgen. Het is namelijk verplicht om vanggewassen in te zaaien om verlies van nutriënten tegen te gaan. Meestal moet dit voor 15 september gebeuren, een datum die dus door de late oogst als gevolg van het slechte weer in gedrang komt.

Sintobin vroeg daarom aan minister Demir of ze overweegt om het tijdstip van inzaaien van vanggewassen aan te passen aan de weersomstandigheden. De minister gaf aan dat ze haar verantwoordelijkheid zal opnemen als de weersomstandigheden zodanig extreem zijn dat tijdige inzaai van vanggewassen onmogelijk is. 

“De minister moet eens gaan beseffen dat het principe van kalenderboeren eenvoudigweg niet werkt”

Het Vlaams Belang is tevreden met het antwoord van de minister. “Oppositie voeren werkt”, zegt Sintobin. “Al moet de minister ook eens gaan beseffen dat het principe van kalenderboeren eenvoudigweg niet werkt. Zowel in 2021 als 2022 trok de natuur zich niks aan van de regelgeving van de Vlaamse regering. Ook dit jaar is dat niet anders.”

Ondanks dat Demir aangaf dat ze haar verantwoordelijkheid zou nemen, verdedigde ze het principe van kalenderboeren wel. Volgens de minister is het systeem logisch en gebaseerd op wetenschappelijke vaststellingen. Het Vlaams Belang blijft zich verzetten tegen kalenderboeren. Pas als men het zodanig aanpast dat men ook daadwerkelijk rekening houdt met het weer tijdens een bepaalde periode, zullen onze landbouwers de juiste beslissingen op het juiste moment kunnen nemen”, besluit Sintobin. “Minister Demir, heb eindelijk wat vertrouwen in onze landbouwers.”