Nieuws
donderdag, 16 mei 2024

Dotaties voor Laurent moeten onmiddellijk stopgezet

Foto: wikimedia commons. Marc Ryckaert. Dotaties voor Laurent moeten onmiddellijk stopgezet

Het Vlaams Belang eist dat de dotatie van prins Laurent met onmiddellijke ingang geschrapt wordt. “Los van de bedenkelijke inhoud ervan deed de man recent politieke uitspraken die in geen geval door de regering gedekt waren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Zijn dotatie moet bijgevolg worden ingetrokken. En dat zou trouwens niet alleen heel positief zijn voor de belastingbetaler, maar ook voor Laurent zelf, die naar eigen zeggen verlangt naar een werkend bestaan als ondernemer en toegang wil krijgen tot onze sociale zekerheid.”

In een vraaggesprek met Het Laatste Nieuws stak de broer van koning Filip gisteren zijn grote bewondering voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet onder stoelen of banken. “Het bloedig vervolgen van Koerden, het bezetten van Cyprus, het illegaal naar gas boren in Griekse wateren, het helpen van de Azeri’s in hun nietsontziende oorlog tegen de Armenen, het chanteren van de EU met migrantenstromen, de in België verblijvende Turken aanzetten tot rellen… Het wekt bij de Belgische prins Laurent enkel bewondering op. Meer nog, Laurent drukte in de Turkse media zelfs de hoop uit de Turkse dictator te mogen ontmoeten”, stelt Vermeersch vast. “Maar los van de misselijkmakende inhoud ervan, moet Laurent zich te allen tijde onthouden van politieke uitspraken. Omdat hij zich aan dit verbod blijkbaar niet wenst te houden, moeten zijn dotaties onmiddellijk worden geschrapt.”

“Geld voor dotaties kan veel nuttiger besteed worden”

In hetzelfde interview wist prins ook te melden dat hij ‘een nieuw leven aan het voorbereiden is, mogelijk zonder dotatie van de Belgische overheid’. “De zestigjarige man wil dus voor het eerst in zijn leven afstappen van zijn prinselijk bestaan en werken voor zijn geld, blijkbaar als ‘ondernemer’. Beter laat dan nooit natuurlijk”, gaat Vermeersch verder. “Maar eerst zien en dan geloven. Een lid van de familie Van Saksen-Coburg die uit eigen beweging afstand wil doen van een jaarlijkse dotatie van 388.000 euro is een volstrekt unicum, en klinkt alvast bijzonder ongeloofwaardig.”

Voor Vermeersch is er na Laurents uitspraken geen enkele andere mogelijkheid meer dan de onmiddellijke stopzetting van diens dotaties. En het Kamerlid herhaalt meteen ook zijn pleidooi voor de volledige afschaffing van de koninklijke dotaties, en nog liever van de monarchie. “In 2024 alleen al bedragen de dotaties aan Laurent, zijn vader Albert en zijn zus Astrid bijna twee miljoen euro. En die dotaties komen bovenop het prijskaartje van de Civiele Lijst en de activiteiten van de koninklijke familie, dit jaar samen goed voor meer dan 43 miljoen euro. Geld dat veel nuttiger besteed kan worden dan aan een aftands middeleeuws circus.”