Persberichten
donderdag, 11 apr 2024

Dreiging tegen middelbare scholen vraagt verhoging terreurniveau

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) waarschuwt voor een potentiële terreurdreiging ten aanzien van middelbare scholen. “Dit is zeer verontrustend nieuws”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Zeker gezien de recente oproep van IS tot wereldwijde terreur. Het OCAD moet niet met mensenlevens spelen en het terreurniveau verhogen.”

Er is volgens het NCCN een potentiële terreurdreiging geuit ten aanzien van middelbare scholen. Hoewel het momenteel Paasvakantie is in de Vlaamse middelbare scholen en het Nederlandstalig onderwijs in Brussel vraagt het NCCN “verhoogde waakzaamheid” in alle scholen “in het hele land” en om elke verdachte situatie te melden. De situatie wordt onderzocht door de politiediensten en de scholen kunnen zelf beslissen over extra maatregelen zoals een schoolsluiting. Sinds de aanslag in Brussel waarbij twee Zweedse voetbalsupporters om het leven kwamen op 16 oktober 2023 is het dreigingsniveau 3, wat betekent dat de dreiging “ernstig” is.

“Het OCAD moet net zoals in Frankrijk het terreurniveau naar het hoogste niveau brengen”

“Ongeacht dat het Paasvakantie is, is dit zeer verontrustend nieuws”, zegt Depoortere. “IS kondigde recent nog wereldwijd aanslagen aan waarbij de terreurgroep lone wolves opriep om zich specifiek te richten op christenen en joden. Deze dreiging moet ernstig genomen worden.”

Het Vlaams Belang wil dat het terreurniveau onmiddellijk verhoogd wordt. “Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD blijft het reële gevaar voor islamterrorisme onderschatten”, aldus Depoortere. “Dat eerder deze week in Rome een gezochte terrorist werd opgepakt die vorig jaar in België was vrijgelaten, is weinig geruststellend en toont aan hoe makkelijk het blijft om vrij door Europa te reizen. Het OCAD moet net zoals in Frankrijk het terreurniveau naar het hoogste niveau brengen. Door dit om politiek-strategische redenen niet te doen, wordt er met mensenlevens gespeeld.”