Nieuws
woensdag, 24 jan 2024

Druk van Vlaams Belang leidt tot hervorming medisch pensioen

Foto: iStock. Druk van Vlaams Belang leidt tot hervorming medisch pensioen

Onder druk van het Vlaams Belang kondigde de Vivaldi-regering een hervorming van het medisch pensioen aan. “Al jaren kloppen we op deze nagel”, zegt Kamerlid Ellen Samyn, die benadrukt dat veel ex-ambtenaren die, vaak al op jonge leeftijd, op medisch pensioen gestuurd worden, terechtkomen in bittere armoede. Niet alleen ligt de uitkering veel lager dan hun eerdere inkomen uit arbeid, vaak verliezen ze ook nog hun integratietegemoetkoming en daaraan gekoppelde sociale rechten zoals het sociaal energietarief bijvoorbeeld.’’

Vastbenoemde ambtenaren die op medisch pensioen gestuurd worden, ondervinden financiële nadelen, waardoor ze vaak in armoede verzeild geraken. Niet alleen ligt de uitkering veel lager dan hun inkomen uit arbeid. Ook verliezen ze vaak hun integratietegemoetkoming en daaraan gekoppelde rechten. Zoals het sociaal energietarief, de verhoogde tegemoetkoming voor medische uitgaven en het sociaal tarief voor culturele activiteiten. Gedupeerden geven aan dat dit oploopt tot een verschil van maar liefst 2.000 euro per maand. “Het Vlaams Belang strijdt al jaren voor een hervorming van het medisch pensioen”, aldus Samyn. “Het is noodzakelijk dat deze personen hun sociale rechten kunnen blijven behouden.” 

“Het Vlaams Belang onderschrijft de krijtlijnen van de aangekondigde hervorming”

“We zijn dan ook zeer tevreden dat de Vivaldi-regering een hervorming van het medisch pensioen aankondigt”, vervolgt Samyn. “Het Vlaams Belang onderschrijft de krijtlijnen van de aangekondigde hervorming.” Verder pleit de partij ook voor een positieve benadering van deze mensen. “In plaats van hen af te schrijven op de arbeidsmarkt en in de onomkeerbare ‘gouden’ kooi van het medisch pensioen te plaatsen, pleiten wij voor een positieve aanpak. We willen kijken naar de sterktes en kwaliteiten van deze mensen in plaats van hen aan de kant te schuiven.”

“Deze hervorming is broodnodig”, concludeert Samyn. “We kijken reikhalzend uit naar de concrete uitwerking, maar de krijtlijnen stemmen ons alleszins hoopvol.”