Nieuws
vrijdag, 21 apr 2023

Duw gezinnen niet in de armoede door rusthuisfactuur!

In negen op de tien Vlaamse gemeenten moeten kinderen financieel instaan voor de rusthuisfactuur van hun ouders. Een regeling die kan leiden tot menselijke drama’s. Dat werd vandaag uitgebreid geïllustreerd in het actuaprogramma Terzake. Het Vlaams Belang diende onlangs nog een wetsvoorstel in om die onderhoudsplicht af te schaffen. “De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Gezinnen moeten hun huis verkopen omdat het OCMW de rusthuisfactuur van de ouders op hen verhaalt.”

In 272 van de 300 Vlaamse gemeenten kan het OCMW aankloppen bij de kinderen van rusthuisbewoners om de factuur te betalen. Een situatie die steeds vaker voorkomt, want ongeveer 80 procent van de mensen kan met hun wettelijk pensioen de rusthuisfactuur niet betalen. Zij moeten beroep doen op hun spaarcenten, de verkoop van onroerend goed of op het OCMW. Sommige ouders worden zelfs aangemoedigd om te scheiden om een dergelijk scenario te vermijden. “Het OCMW kan dan vervolgens aankloppen bij de kinderen of kleinkinderen”, zegt Janssens. “Dat leidt veel meer dan men denkt tot familiale drama’s.”

“Het was frappant om te zien hoe dit dossier door sommige partijen wordt afgedaan als een onbenulligheid”

Het Vlaams Belang diende daarom vorige maand nog een wetsvoorstel in om die onderhoudsplicht af te schaffen. Kamerlid Ellen Samyn die het voorstel indiende, kreeg daarop heel wat tegenstand te verduren. “Het was frappant om te zien hoe dit dossier door sommige partijen wordt afgedaan als een onbenulligheid”, zegt Samyn. “Kamerlid voor N-VA Valerie Van Peel zei dat dit een non-issue was. Ze vroeg zich af waar de vraag vandaan kwam, buiten dat misschien eens één iemand heeft moeten betalen voor zijn ouders en daar weinig zin in had.”

Ook Janssens reageert scherp op het minimaliseren van de problematiek door de andere politieke partijen. “Grimbergen is één van de gemeenten waar deze onderhoudsplicht geldt”, besluit hij. “Vandaag werd het nieuws bekend dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) een voormalig rusthuis in Grimbergen wil omgevormd tot asielcentrum. Dan kan het plotseling allemaal wel. Gratis onderhoudsplicht voor mensen die hier nooit iets hebben bijgedragen, terwijl gezinnen in de armoede geduwd worden door de rusthuisfactuur van hun ouders.”