Persberichten
donderdag, 23 feb 2023

Eén derde Vlaamse begroting naar subsidies: “Oversubsidiëring aanpakken!”

De Vlaamse overheid publiceerde vandaag een overzicht van alle subsidies die ze toekende in 2022. Daaruit blijkt dat meer dan een derde van de Vlaamse begroting aan subsidies besteed wordt. “De cijfers bevestigen nogmaals dat de Vlaamse regering erg kwistig met subsidies omspringt.”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Het is aan de Vlaamse regering om eindelijk conclusies te trekken uit het overzicht. Het wordt nu hoog tijd dat al deze subsidies zonder taboes beoordeeld worden op effectiviteit. Het schrappen van miljoenensubsidies aan linkse hobbyclubjes kan vandaag al beginnen.”

Het Vlaams subsidieregister op zich werd begin september al online geplaatst en geeft iedereen de mogelijkheid om zelf op te zoeken welke ondernemingen, vzw’s of lokale besturen subsidies krijgen. Het is nu de eerste keer dat een overzicht van de hoeveelheid subsidies die op een jaar tijd werden uitgereikt beschikbaar is. Daaruit blijkt dat in 2022 maar liefst 17,8 miljard euro aan subsidies werden uitgedeeld. Op een totale begroting van 51 miljard gaat het dus om meer dan een derde. Dat is een pak meer dan de geschatte 13,3 miljard euro waarover de regering twee jaar geleden sprak. De subsidies die jaarlijks worden uitgereikt in de vorm van groenestroomcertificaten zitten niet vervat in het bedrag omdat ze rechtstreeks door de burger worden betaald via de stroomfactuur in plaats van via de begroting.

“De Vlaamse regering springt kwistig om met subsidies: het gaat om belastinggeld, elke euro moet twee keer omgedraaid worden vooraleer ze uitgegeven wordt”

“De cijfers bevestigen nogmaals dat de Vlaamse regering erg kwistig met subsidies omspringt”, zegt Janssens. “Het gaat om belastinggeld, elke euro moet dus twee keer omgedraaid worden vooraleer ze uitgegeven wordt.” Het Vlaams Belang hekelt al langer het gemak waarmee in Vlaanderen subsidies worden uitgedeeld. Zo bleek eerder al uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) dat de Vlaamse regering tijdens de coronacrisis miljoenen subsidies gaf aan spookbedrijven uit de cultuursector. Vorig jaar werd ook 14 miljoen euro aan zogenaamde ‘diversiteitsprojecten’ gespendeerd. “Al dat belastinggeld werd zonder verpinken uitgegeven in crisistijden”, aldus de Vlaamse fractieleider.

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) kondigde deze legislatuur na de onthulling van de subsidiefraude door Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi de ‘Vlaamse brede heroverweging’ aan, die alle uitgaven van de Vlaamse overheid zou onderzoeken en evalueren. De totale kost van het onderzoek wordt geraamd op 10 miljoen euro over 3 jaar. “We hadden geen nood aan een peperdure studie, maar aan meer gezond verstand”, vervolgt Janssens. “Het duurde tot de zaak-El Kaouakibi eer de invoering van het Vlaams subsidieregister in een stroomversnelling raakte, het is nu aan de Vlaamse regering om uit dit overzicht eindelijk conclusies te trekken en niet-effectieve subsidies te stoppen. Het schrappen van de miljoenensubsidies naar linkse hobbyclubjes kan in principe vandaag al beginnen.”