Column van de voorzitter
woensdag, 01 sep 2021

Een podiumplaats voor Vlaanderen

Vlaams Belang

De afgelopen zomer stond in het kader van de Olympische Spelen. En daar viel dit jaar wel wat goed nieuws te rapen. De atleten van de “Belgische” delegatie deden het namelijk zeer goed. Drie keer goud (Derwael, Thiam en de Red Lions), één keer zilver (Van Aert) en drie keer brons (Abdi, Casse en de teamjumping). Daarnaast werden er nog 7 vierde plaatsen gehaald en eindigden nog 12 Belgen in de top 8, 26 in totaal. Tal van andere atleten gaven ook het beste van zichzelf. Een knappe Belgische prestatie? Eigenlijk niet.

Sport is namelijk regionale materie, met een federaal aanhangsel via het Belgisch Olympisch Comité (BOIC). Het beleid, het gros van de geldstromen en de medailleambities die daaruit volgen, verlopen via de regio’s. Vlaanderen investeert op dit moment om en bij de 26 miljoen euro in topsport, tegenover 11 miljoen euro in Wallonië. Dat vertaalt zich ook in de cijfers: veruit het grootste deel van de medailles zijn in feite Vlaamse medailles. Is dat zo belangrijk? Allicht niet. Maar het is wél symbolisch dat op die manier wordt aangetoond dat waar Vlaanderen een eigen koers kan varen, los van het Belgische juk, er vooruitgang kan geboekt worden. Wat voor topsport kan, zou toch ook voor andere beleidsdomeinen moeten kunnen?

De afgelopen maanden werden er in diverse parlementen speciale commissies opgericht, waarin men zich over de toekomst van dit land gaat buigen. Voor de traditionele partijen is het einddoel duidelijk: deze commissies moeten ertoe leiden dat het Belgische niveau versterkt wordt. De overleving van de traditionele partijen CD&V, Vooruit en Open Vld hangt dan ook nauw samen met het overleven van de Belgische staat. In Vlaanderen stellen daarnaast het extreemlinkse Groen en PVDA, die net als de tradi’s hun Franstalige tegenhangers nodig hebben om relevant te zijn, ook niets voor. Men zal er dus alles aan doen om het Belgische niveau, dat als een rem op de Vlaamse welvaart werkt, nog te versterken.

Het Vlaams Belang zal dit echter niet zomaar toelaten. Uiteraard zullen wij in de desbetreffende commissies de belangen van de gewone Vlamingen keihard verdedigen. Zoals het hoort. En de echte afrekening, die kunnen de Vlamingen zelf maken in 2024. Indien de Vlamingen kiezen voor een echte Vlaamse toekomst, dan zit er misschien ook eens een internationale podiumplaats in voor Vlaanderen. En niet alleen op vlak van topsport.