Nieuws
maandag, 29 aug 2022

“Effectieve strafuitvoering helpt slachtoffers het meest”

Het Vlaams Belang is tevreden dat slachtoffers van misdrijven voortaan automatisch door Justitie op de hoogte zullen worden gebracht wanneer een veroordeelde dader penitentiair verlof krijgt of definitief de gevangenis mag verlaten. “Het is niet meer dan normaal dat slachtoffers hiervan ter kennis worden gesteld”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Maar de kern van het probleem is dat uitgesproken straffen amper effectief worden uitgevoerd.”

Als slachtoffers dat willen, zal justitie hen vanaf 1 september automatisch een brief sturen wanneer een veroordeelde penitentiair verlof krijgt of definitief de gevangenis mag verlaten. “Bij zware misdrijven contacteert een justitiehuis hen”, aldus Dillen. “De slachtoffers zullen via een slachtofferfiche kunnen aangeven of en hoe ze die rechten willen uitoefenen.”

“Slachtoffers werden nu vaak een tweede keer slachtoffer”, vervolgt Dillen. “Ze konden de dader van een misdrijf, een persoon die hen zoveel leed toebracht, immers plots op straat tegen het lijf lopen, terwijl ze in de overtuiging waren dat deze nog veilig achter de tralies zat”, vervolgt Dillen. “Door deze wetswijziging zal dit in principe gelukkig niet meer kunnen gebeuren, hetgeen uiteraard in het belang is van de slachtoffers.”

“Maar al te vaak doet de paars-groene regering aan symptoombestrijding”, merkt Dillen tot slot op. “Als een kamer onder water loopt zal men een aantal extra dweilen bestellen, maar het is nuttiger om eerst de kraan toe te draaien. Wanneer slachtoffers onnodig extra leed wordt bezorgd door een onverwachte confrontatie met een dader, zou minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) er beter voor zorgen dat die dader niet voortijdig vrijkwam.”