Nieuws
woensdag, 16 aug 2023

Enkelband waarschuwt slachtoffer voor falend justitiebeleid

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) heeft een nieuw type enkelband voorgesteld die het slachtoffer waarschuwt wanneer de drager in de buurt is. “Dat slachtoffers gewaarschuwd moeten worden, is eigenlijk de wereld op zijn kop”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “Niet alleen creëert dit een vals gevoel van veiligheid, het is ook symbolisch voor de falende justitie. Criminelen horen immers in de gevangenis thuis.”

Er hebben dit jaar al 1.300 mensen méér een enkelband gekregen dan in dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat dit jaar tot 7.000 mensen onder elektronisch toezicht zullen worden geplaatst. Dit zal vanaf het voorjaar van 2024 nog verder worden uitgebreid. Dat plaatst het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) voor enorme uitdagingen. Daarom wordt er een nieuwe generatie enkelbanden van “Allied Universal Electronic Monitoring” geïntroduceerd. Die hebben een slachtofferapplicatie die waarschuwt wanneer een dader in de buurt van het slachtoffer komt of zijn verbod om in bepaalde gebieden te komen, schendt. Het systeem, dat al in Spanje in gebruik is, werd door minister Demir gisteren in haar thuisstad Genk voorgesteld. Volgens haar zal het slachtoffers meer gemoedsrust geven.

“Enkelbanden zijn al tout court een gemakkelijkheidsoplossing en allesbehalve een straf”

“Dat slachtoffers gewaarschuwd moeten worden, is eigenlijk de wereld op zijn kop”, vindt Blancquaert. “Zij zouden zeker moeten zijn dat daders achter slot en grendel zitten. Dit creëert dan ook enkel een vals gevoel van veiligheid.”

Het Vlaams Belang deelt de euforie van Demir over het nieuwe type enkelband absoluut niet. “Dit is symbolisch voor de falende justitie in België”, besluit Blancquaert. “Enkelbanden zijn al tout court een gemakkelijkheidsoplossing en allesbehalve een straf. Wie er één draagt en die doorknipt, krijgt er gewoon opnieuw één. Om slachtoffers gemoedsrust te geven, is harde repressie nodig waarbij er gezorgd wordt dat criminelen in de gevangenis zitten en niet rondlopen in onze samenleving.”