Nieuws
vrijdag, 19 jan 2024

Er moet snel klaarheid komen over contract voor verdeling van coronavaccins

Foto: iStock. Er moet snel klaarheid komen over contract voor verdeling van coronavaccins

Het Vlaams Belang hoopt dat het onderzoek dat het parket opstartte na een klacht van de ngo Transparencia eindelijk klaarheid zal scheppen in de zaak rond het miljoenencontract voor de verdeling van coronavaccins. “We gaan ervan uit dat het gerecht sneller zal werken dan het federaal auditcomité”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Ik vraag me trouwens af wat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in deze zaak te verbergen heeft. De stilte van zijn kant is oorverdovend.”

In de media wordt vandaag bericht dat het onderzoek zich onder meer zou toespitsen op het vermeende gesjoemel met een miljoenencontract voor de verdeling van covid-vaccins. De klacht van ngo Transparencia bij het Brusselse parket kwam er na de weigering van Vandenbroucke en de FOD Volksgezondheid om mails vrij te geven die betrekking hebben op het beheer van de covid-crisis. “In de klacht werd ook verwezen naar de zaak-Medista”, aldus Sneppe. “Deze firma beweert al anderhalf jaar dat er gesjoemeld werd met een aanbesteding van een miljoenencontract voor de verdeling van covid-vaccins.” 

“De stilte van Vandenbroucke is veelzeggend”

Bij de Federale Interne Audit werd in december een vooronderzoek gestart, maar moet nog beslist worden of er nood is aan een forensische audit. “Het feit dat het gerecht nu eindelijk een onderzoek is gestart, kan de zaken gelukkig bespoedigen”, gaat Sneppe verder. “Want spoed was in deze kwestie zeker geen bekommernis van de minister. Het feit dat hij geen commentaar geeft op de dagvaarding is veelzeggend. Die stilte staat in schril contrast met zijn mediageilheid als het er op aankomt ballonnetjes op te laten over zijn beleid. Als hij echt recht in zijn schoenen staat, wat heeft hij dan te verbergen?”

“We rekenen op het parket om eindelijk eens duidelijkheid te scheppen in deze onwelriekende zaak, want de minister zal voor die duidelijkheid zeker niet zorgen”, besluit Sneppe. “We wachten trouwens ook nog steeds op het vrijgeven van de covidmails, meer bepaald de mails tussen politiek en experts. Tot vandaag weigert Vandenbroucke iedere inzage, wat uiteraard een goede evaluatie van de covidaanpak belemmert. Ook hier stelt zich de vraag: wat heeft hij te verbergen?”