Nieuws
maandag, 19 sep 2022

“Federale en Vlaamse regering falen in aanpak energiecrisis”

Gisteren 18 september bracht het VRT-programma ‘De Zevende Dag’ een actualiteitsdebat over de energiecrisis. Een gelegenheid die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas te baat nam om het ondoeltreffende beleid van zowel federale als Vlaamse regering in de strijd tegen deze crisis te hekelen. “De paars-groene regering laat nog steeds na om structurele maatregelen te nemen”, aldus Pas, “en de Vlaamse regering slaagt er in tijden van een energiecrisis niet in om geld, dat wel degelijk aanwezig is, op een correcte wijze te besteden.”
 
De energiecrisis waarin onze mensen zich nu bevinden maakt een ingrijpen op korte termijn dringend noodzakelijk. Pas wees daarbij het door Open Vld, N-VA en Vooruit voorgestelde idee van het sociale tarief van de hand. “Vele mensen zullen daarbij nog steeds uit de boot vallen. We moeten komen tot een nultarief voor een basispakket energie, hetgeen zonder twijfel de mensen een prikkel zal geven om te komen tot energiebesparende maatregelen”, stelde Pas. Ze pleitte op korte termijn ook voor prijsbeheersing, zoals lagere btw en accijnzen op energie en een prijsplafond, en een belasting op de overwinsten van de energiebedrijven.
 
Daarnaast zijn volgens het Vlaams Belang ook maatregelen op lange termijn noodzakelijk. “Strategisch moet het roer volledig om en moeten we tot een Vlaams energiebedrijf komen”, vervolgt Pas. “De huidige situatie, die we aan Verhofstadt te danken hebben, toont de noodzaak aan om kernenergie in eigen handen te hebben.”
 
Het debat ging voorts ook over het beleid van de Vlaamse regering. Pas wees daarbij op de valse vergelijking die gemaakt wordt tussen het in de kou laten staan van mensen en het op orde hebben van een begroting. “De Vlaamse regering kan elk jaar 13,3 miljard euro uitdelen aan subsidies”, merkte Pas tot slot op. “Maar zelfstandigen kunnen met N-VA-subsidies een fitnesstraject van Lesley-Ann Poppe volgen, daar zijn wel centen voor. En de Vlaamse regering heeft dit jaar zelfs meer dan 600.000 euro subsidie gegeven aan Engie Electrabel. Het geld is er, maar je moet het juist besteden.”

Een ander beleid is mogelijk, dat kan enkel door de juiste prioriteiten te stellen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de energiefactuur enkel nog bestaat uit de energie- en distributiekost én hervorm de geldverslindende intercommunales!

Federaal fractieleider @Barbara_Pas #7dag👇 pic.twitter.com/3altnlvi20

— Vlaams Belang (@vlbelang) September 18, 2022