Persberichten
woensdag, 10 jan 2018

Fietsendiefstal in Brussel aan opmars bezig

Minder dan drie maanden na de lancering heeft fietsverhuurbedrijf GoBee.Bike  laten weten dat het haar werkzaamheden in Brussel stop zet. Reden: teveel diefstallen en vandalisme van de fietsen. Door onder meer de opmars van de elektrische fietsen en de duurdere koersfietsen is fietsendiefstal in dit land een ware plaag geworden. Volgens een Nederlandse fabrikant die fietsen met een traceersysteem bouwt dient Brussel daarbij als draaischijf naar Marokko en Oost-Europa voor de handel in gestolen fietsen.

Ook in Brussel zelf zit het aantal fietsdiefstallen de jongste jaren in de lift, zo blijkt uit gegevens die Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens verzamelde.

In 2014 werden in Brussel 2.777 aangiftes van gestolen fietsen gedaan. In 2015 steeg dit licht (+0.7%) tot 2.795 aangiftes. In 2016 was er een stijging van maar liefst 15% merkbaar : 3.234 aangegeven feiten.

Het Vlaams Belang vraagt daarom extra maatregelen om fietsdiefstallen tegen te gaan. Fractievoorzitter Dominiek Lootens : “Voor een stad die het fietsen wil promoten is het ontstellend te zien hoe weinig openbare fietsenstallingen er zijn waar men de fiets op een veilige manier op slot kan laten staan. Ook het aantal motorparkeerplaatsen met verankerde beugels is trouwens schandalig klein in Brussel. Het Vlaams Belang dringt dan ook aan op extra verankerde parkeerplaatsen voor tweewielers én op meer acties tegen fietsendieven.”