Column van de voorzitter
maandag, 04 apr 2022

Fort Europa

Vlaams Belang

Hebt u hem ook gezien, de hashtag die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi lanceerde? #PlekVrij. Burgers konden daarmee aangeven dat ze het wel zagen zitten om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. En het is een groot succes. Heel veel Vlamingen toonden hun beste kant. Maar we moeten ons toch ook de vraag durven stellen: hoe laag is een overheid gevallen dat ze in een crisissituatie als eerste reflex beroep moet doen op de goedheid van haar burgers? Burgers die zich blauw betalen aan de benzinepomp, die hun huis met moeite kunnen verwarmen door de gigantische energieprijzen en die hun koopkracht elke dag verder zien slinken.

Dat zijn dezelfde burgers die ook met lede ogen hebben moeten aanschouwen hoe de opeenvolgende staatssecretarissen voor Asiel en Migratie, of ze nu Francken, De Block of Mahdi heten, de toevloed van gelukzoekers van over heel de wereld gewoon hebben laten doorgaan. Volgens de Brusselse regering lopen er minstens 100.000 illegalen in de hoofdstad alleen al rond. De helft van de gevangenisbevolking beschikt niet over de Belgische nationaliteit. De opvangplaatsen die er zijn, zitten gewoon vol. En daardoor kán deze overheid niet het nodige doen om een Europees broedervolk te helpen en moet ze beroep doen op gewone burgers. Dat is geen toeval, maar het gevolg van een jarenlange verkeerde aanpak. Dit is dan ook het zoveelste signaal om het roer om te gooien.

Mahdi moet geen plaatsen bij maken, hij moet er vrij maken. En ja, we moeten durven een onderscheid maken tussen vluchtelingen. Het Vlaams Belang pleit dan ook al lang voor opvang in eigen regio: Oekraïners in Europa, Afrikanen in Afrika. Dat is gewoon gezond verstand. Tijd om eindelijk werk te maken van Fort Europa.

En jazeker, binnen dat Fort Europa moeten we oog hebben voor het leed van een broedervolk. We moeten ons steentje bijdragen aan de opvang van Europese vluchtelingen. Maar we mogen daarbij ook onze eigen mensen, de Vlamingen, niet uit het oog verliezen. Ik haalde het al aan: het leven van onze mensen wordt stilaan ook onbetaalbaar. Onze partij heet niet Europees Belang, niet Amerikaans of Russisch Belang, maar gewoon klaar en duidelijk: Vlaams Belang.

Tom Van Grieken